ADRA România, invitată la sărbătoarea Zilei Liceului "Xenopol" din Capitală

227

Vineri, 21 martie, cu ocazia Zilei Liceului "Xenopol" din București, reprezentanţi ai ADRA România au fost invitaţi să susţină prezentări în faţa celor peste 350 de elevi și cadre profesorale despre activitatea pe care o desfășoară și, în mod special, despre lupta împotriva violenţei în familie.

Doamna Mihaela Iacoban, director al Liceului “Xenopol”, a prezentat în cadrul evenimentului motivul pentru care a adresat invitaţia celor de la ADRA: “Am fost impresionată chiar până la lacrimi de videoclipurile împotriva violenţei în familie și de prezentările susţinute de reprezentanţii ADRA România cu ocazia întâlnirii de la Hotelul Caro a celor 400 de doamne din administraţia publică. Mi-am propus, încă de atunci, să vă abordez și să vă fac invitaţia de a veni și în liceul nostru pentru a le prezenta elevilor aceste lucruri extraordinare. Mă bucur mult că aţi răspuns pozitiv invitaţiei noastre și vrem să vă spunem că apreciem foarte mult toată activitatea pe care o desfășuraţi.”

Adresându-se elevilor prezenţi la această întâlnire, directorul ADRA România, domnul Sorin Goleanu, a spus: “În urmă cu 20-24 de ani eram de vârsta voastră și cred că, asemenea vouă, nu conștientizam foarte bine pericolul violenţei domestice, cu siguranţă prezent și în acea perioadă. Vreau să vă spun că ultimele statistici în acest domeniu ne fac să gândim că este imperios necesar să ne dăm mâinile în aceasta luptă toţi, indiferent de vârstă și alte preocupări pe care le mai avem fiecare dintre noi.”

Continuând în aceeași direcţie, în prezentarea sa, doamna Alina Bordaș-Mohorea, psiholog drd. al ADRA România, le-a vorbit elevilor despre soluţiile concrete care există acum pentru cei care sunt afectaţi de acest fenomen al violenţei în familie. Doamna Mohorea a ţinut să menţioneze despre existenţa Casei ADRA, Centrul de Primire în Regim de Urgenţă pentru Victimele Violenţei în Familie, proiect în cadrul parteneriatului realizat de ADRA România cu Primăria Municipiului București.

“Poate pentru unii dintre cunoscuţii voștri, sau poate pentru unii dintre cei apropiaţi vouă, informaţiile pe care le-aţi primit azi ar putea să fie de un real folos. În cadrul acestei lupte suntem cu toţii o echipă”, a concluzionat doamna Mohorea.

Activitatea celor de la ADRA, dar și prezentările lor, au fost apreciate de elevi. “Nu mi-am putut stăpâni lacrimile în timpul prezentării luptei pe care ADRA România o duce împotriva violenţei în familie, deoarece chiar în familia mea există un astfel de caz de violenţă. Sper din toată inima că informaţiile primite aici să fie de folos, în primul rând mie și familiei mele”, a declarat domnișoara M. C., elevă în clasa a X-a la Liceul “Xenopol”.

“Cred ca acest gen de evenimente, în care ni se prezintă și nouă, tinerilor, informaţii importante despre subiecte la ordinea zilei, cum este și acesta al violenţei domestice, sunt bine-venite și, în opinia mea, ar trebui să fie mai dese”, ne-a declarat la finalul întâlnirii Cătălin, elev în clasa a IX-a.

Cel mai apreciat moment a fost de departe surpriza făcută unui număr de 220 de băieţi, consideraţi a avea calităţile unui bărbat adevărat. Toţi aceștia au primit din partea colegelor și prietenelor lor cadoul promovat de ADRA România în cadrul campaniei “Bărbaţi adevăraţi” — fularul albastru. Nici băieţii nu s-au lăsat mai prejos și, la sfârșit, le-au oferit flori și dulciuri colegelor lor.

“Faptul că ADRA România este chemată din ce în ce mai des la astfel de evenimente, faptul că, iată, se fac comenzi la fularele albastre chiar în perioada aceasta în care deja a sosit căldura, aceste lucruri ne vorbesc despre o realitate, și anume că din ce în ce mai mulţi se alătură luptei pe care ADRA România și alte organizaţii nonguvernamentale o desfășoară împotriva violenţei în familie. Observăm, de asemenea, că lupta aceasta se intensifică nu doar în ţara noastră, ci și în afara ei. Spun acest lucru având în minte faptul că, exact în perioada aceasta, în Luxemburg a fost preluat conceptul, iar campania “Bărbaţi adevăraţi” este în plină desfășurare”, a declarat domnul Sorin Goleanu pentru Speranţa TV, post de televiziune ce a fost prezent la acest eveniment.

Evenimentul din cadrul Zilei Liceului “Xenopol” va putea fi urmărit în scurt timp în cadrul unui reportaj realizat de Speranţa TV pentru emisiunea “Din toată inima”.

Mai multe detalii despre întreaga activitate a Organizaţiei ADRA România puteţi găsi pe site-ul ADRA, precum și pe pagina de Facebook a acesteia.