SUA trimite forţele speciale în Uganda pentru a-l captura pe Joseph Kony

224

America trimite avioane și mărește numărul trupelor pentru capturarea conducătorului Armatei de Rezistenţă a Domnului (LRA - Lord's Resistance Army), Joseph Kony, informează Washington Post.

America trimite avioane și mărește numărul trupelor pentru capturarea conducătorului Armatei de Rezistenţă a Domnului (LRA – Lord's Resistance Army), Joseph Kony, informează Washington Post.

Intervenţia Americii în Uganda a început încă din 2011, dar este prima dată când sunt trimise și aeronave pentru vânarea tiranului războinic. Interesele Americii și ale Guvernului Ugandei însă par să meargă dincolo de arestarea lui Kony.

Cine este Joseph Kony și ce este mișcarea LRA

Majoritatea oamenilor au aflat despre Kony și atrocităţile comise de acesta (crime, tortură, mutilare, răpirea de copii și forţarea lor să lupte) datorită celei mai virale campanii a anului 2012 „Kony 2012", organizată de Asociaţia „Invisible Children". Obiectul principal al campaniei a fost un documentar de 30 de minute, puternic criticat de ugandezi ca fiind o relatare inexactă a situaţiei prezente din Uganda. Asociaţia în sine a fost criticată pentru folosirea banilor în scopuri private și pentru agenda secretă de evanghelizare.

Mai puţin răspândite au fost informaţiile despre originea lui Kony și înfiinţarea mișcării de rezistenţă pe care o conduce. Joseph Kony s-a născut în 1961 într-o familie creștină. Acesta spune despre sine că este purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu și un medium pentru spirite, fiind vizitat de 13 spirite de naţionalităţi diferite. Ideologia grupului pe care îl conduce este un mix de misticism, naţionalism acholi, islam și creștinism fundamentalist. Iar scopul mișcării este stabilirea unui stat teocratic pe baza celor zece porunci și a tradiţiei locale acholi.

În 1986, răsturnarea președintelui Tito Okello, de către Yoweri Musevini, actualul președinte al Ugandei, și Armata de Rezistenţă Naţională (NRA), a culminat cu prădarea vitelor, violuri, incendii și genocid, comise de NRA. Aceste crime au condus la formarea LRA sub îndrumarea lui Joseph Kony. În cursul conflictelor armate din acea perioadă peste 2 milioane de oameni au fost forţaţi să se mute. Abia în 2006, în urma conferinţelor de pace, s-au putut întoarce în satele lor.

În timp ce crimele comise de LRA nu sunt de trecut cu vederea, faptul că ei recrutează copii soldaţi fiind documentat și dovedit, Guvernul Ugandei este acuzat în egală măsură de răpirea și recrutarea copiilor soldaţi. În 2006, un reprezentant ONU a găsit mai mult de 5.000 de copii în armata Ugandei.

SUA și intervenţiile în Uganda

În urma atacurilor de pe 11 septembrie, Statele Unite au declarat LRA ca fiind o grupare teroristă, iar în 2008 Departamentul de Finanţe la adăugat pe Kony pe lista teroriștilor de nivel global. În 2011, președintele Obama a aprobat trimiterea a aproximativ 100 de militari în Africa Centrală, cu scopul de a ajuta forţele locale să-l îndepărteze pe Kony și alţi lideri LRA. În scrisoarea adresată congresului, Obama a menţionat că „deși forţele sunt echipate de luptă, ele vor fi acolo pentru a oferi informaţii, consiliere și ajutor pentru forţele naţionale și nu se vor angaja în luptă cu LRA doar dacă este vorba de autoapărare".

Doi ani mai târziu, în aprilie 2013, Departamentul de Stat al Americii a oferit 5 milioane de dolari pentru informaţii care ar conduce la arestarea lui Kony și a altor lideri LRA. Această iniţiativă a fost privită ca un eșec al Administraţiei Obama de a soluţiona problemele internaţionale cu privire la drepturile omului.

Cei 150 de militari și cele 4 aeronave ce au plecat spre Uganda duminică seara, vor acţiona sub aceleași reglementări ca și în 2011, de asistare și consiliere. În momentul de faţă, 300 de trupe speciale îi asistă pe cei 5.000 de militari ai Uniunii Africane în capturarea lui Kony.

Prezenţa americană în Africa

Conform unui articol din LATimes aproximativ 50 de soldaţi americani au aterizat luna trecută în vestul Tunisiei, cu scopul de a antrena trupele tunisiene tactici antiteroriste. Operaţia face parte din cele mai mult de 12 acţiuni de aliniere a forţelor militare americane ce au avut loc în Africa în ultimul an. Scopul acestora fiind folosirea expertizei militare americane împotriva instabilităţii crescânde din Africa.

Cu toate acestea, prezenţa Americii în Africa și detașarea militarilor este interpretată ca având legătură cu descoperirea fântânilor de petrol din Uganda din 2009. Criticii bazează această interpretare pe interesul brusc arătat de America pentru capturarea lui Kony. Guvernul Ugandei se luptă cu rebelii de mai bine de 20 de ani. Mai mult de atât, LRA, după zeci de ani de luptă de guerilă, este pe cale de dispariţie. Un raport al LRA Crisis Tracker informează că gruparea mai numără doar 250 de membri. Acest acuzaţii au fost negate de către reprezentanţii guvernului.

„Statele Unite s-au angajat să sprijine efortul Ugandei de a elimina ameninţarea pe care o reprezintă LRA și să pună la dispoziţie ajutor umanitar în zonele afectate de LRA", a declarat Virgina Blaser, Charge d'Affairs de la Ambasada Americii în Kampala.

Kwaku Osei, doctorand în știinţe politice, explică într-un articol că cel mai mare obstacol în calea democraţiei din Uganda nu este Kony, ci însăși președintele Yoweri Museveni, aliat al SUA. Printre informaţiile scoase la iveală de Wikileaks sunt citate și „tendinţele autocratice" ale acestuia și corupţia administraţiei sale. Mai mult decât atât, Musveni a fost găsit vinovat de încălcarea drepturilor omului în Congo de către Înalta Curte de Justiţie și, actualmente, este sub investigare pentru crimele de război comise în Uganda.

Kwaku este de părere că implicarea Americii în Uganda are ca obiectiv contracararea expansiunii chineze, asigurarea accesului la petrol și războiul împotriva terorismului.