Anders Breivik susţine că în detenţie îi sunt încălcate drepturile omului

41

Norvegianul Anders Behring Breivik, condamnat pentru uciderea a 77 de persoane la 22 iulie 2011 în Norvegia, s-a plâns de condiţii de detenţie „contrare drepturilor omului", a anunţat joi unul dintre avocaţii săi, relatează Agenţia France Presse.

Într-o scrisoare pe care avocatul lui Breivik a trimis-o autorităţilor, acesta se plânge de regimul de detenţie de înaltă securitate, care prevede percheziţii zilnice corporale şi ale celulei. În opinia lui Breivik, acestea îl privează de „activităţi recreative şi sociale".

Un al doilea motiv de nemulţumire îl constituie restricţiile în privinţa corespondenţei. Breivik se plânge că scrisorile pe care le primeşte sau le trimite sunt cenzurate imediat ce abordează o temă politică şi că aceasta încalcă dreptul la liberă exprimare.

Totodată, Breivik susţine că a fost privat de acces la un calculator, care i-a fost furnizat – fără acces la Internet – pe timpul detenţiei sale provizorii. În mod teoretic, în afară de celula sa individuală, el dispune de alte două celule, una pentru exerciţii fizice, cealaltă putând fi utilizată ca spaţiu de lucru, dotată cu un calculator, informează AFP.

Autorităţile penitenciare şi Ministerul Justiţiei din Norvegia nu au făcut nicio declaraţie în acest sens.

Anders Behring Breivik a fost condamnat pe 24 august la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, care poate fi prelungită ulterior, pentru uciderea a 77 de persoane, detonând mai întâi o bombă lângă sediul Guvernului, după care a deschis focul asupra participanţilor la o reuniune a Tineretului Laburist pe Insula Utoya.