Pământul are un nou vecin: o planetă locuibilă

1229

Astronomii englezi şi germani au descoperit o nouă planetă care orbitează în jurul unei stele apropiate de Pământ, la o distanţă potrivită pentru a avea o climă asemănătoare celei de pe Terra şi pentru a putea să întreţină viaţa.

Potrivit revistei Astronomy & Astrophysics, unde a apărut informaţia, planeta HD 40307 are o masă de şapte ori mai mare decât Pământul, se află la 44 de ani lumină distanţă şi este situată în aşa-zisa Goldilocks Zone, o zonă din jurul unei stele unde temperaturile nu sunt nici prea ridicate, nici prea scăzute, pentru ca apa să poată exista în stare lichidă.

Ce este particular la această nouă planetă este că se roteşte în jurul axei sale, ceea ce creşte şansele de a avea un climat apropiat de cel terestru. Cele mai multe planete nu se rotesc, ceea ce face ca jumătate din suprafeţele acestor planete se află permanent în întuneric, informează revista Smithsonian.

Planeta, denumită HD 40307g, face parte dintr-un sistem solar despre care s-a crezut iniţial că avea doar trei planete, toate pe orbite prea apropiate de steaua lor pentru ca apa să existe pe ele în stare lichidă.