Antena 1 a fost sancţionată de CNA cu întreruperea emisiei

43

Antena 1 a primit o puternică lovitură - aceea de a fi obligată să întrerupă emisia. Motivul nu îl constituie o defecţiune tehnică, ci o aspră sancţiune din partea CNA împotriva televiziunii din Băneasa. Astfel, în urma deciziei CNA, postul Antena 1 a fost obligat ca în prime time să întrerupă emisia timp de 10 minute.

    Antena 1 a primit o puternică lovitură – aceea de a fi obligată să întrerupă emisia. Motivul nu îl constituie o defecţiune tehnică, ci o aspră sancţiune din partea CNA împotriva televiziunii din Băneasa. Astfel, în urma deciziei CNA luată în cursul zilei de joi, postul Antena 1 a fost obligat ca în prime time să întrerupă emisia timp de 10 minute. 

    Totul a pornit de la emisiunile din seria „Acces direct", moderate de Mădălin Ionescu. Nu de puţine ori subiectele acestei emisiuni au fost scandaloase, în special cu tentă sexuală, bârfe, acuze nefondate. Reclamate de diferite persoane, vedete, sau în urma autosesizărilor CNA, emisiunile acestea au adus postului amenzi repetate. Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat ultima decizie de sancţionare pentru o serie mai largă de încălcări ale legii, între acestea regăsindu-se: abordarea unui subiect nepotrivit pentru ora de difuzare, limbajul licenţios, atitudinea moderatorului care le încurajează pe minore să vorbească despre experienţele lor sexuale.

    Argumentul central al ultimei sancţiuni a fost încălcarea legii privind protecţia minorilor în urma opiniilor exprimate și a imaginilor difuzate în cadrul emisiunii. În emisiunea „Acces Direct" din 25 mai, la ora 17.52, a fost discutat un caz despre doi copii care au fost plătiţi de nişte tineri pentru a întreţine relaţii sexuale şi au fost filmaţi cu un telefon mobil. În plus, moderatorul a afirmat că „urmează un material șocant" în cadrul unui „registru dramatic”. Același caz a fost prezentat şi în cadrul emisiunii informative "Observator", de la ora 19.00, din 25 şi 26 mai.

    Opiniile membrilor CNA cu privire la această emisiune sunt diferite. Observând că postul recidivează, vicepreședintele CNA s-a limitat totuși la incriminarea orei de emisie: „în legătură cu emisiunea domnului Mădălin Ionescu, problema majoră este ora de difuzare, care este total improprie", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA. Onisei a propus și amendarea postului cu 50.000 ron. În România televiziunile au în grilă astfel de emisiuni, însă pe segmentul orar adecvat unui public adult. Un alt membru al CNA observă că standardul a fost coborât, și ca pretenţie a postului, și ca orar. „Ce era acum 2 ani la OTV la ora 22, acum este la ora 17 la Antena 1", afirmă Gelu Trandafir.

    Pe de altă parte, făcând referire la licenţa primită de Antena 1, Christian Mititelu întreba revoltat: „Ăsta este genul de emisiuni pe care trebuie să-l vedem?". Mergând mai departe, Narcisa Iorga a fost foarte categorică: „Din punctul meu de vedere, genul acesta de subiect nu are voie să fie difuzat niciodată. Este interzisă difuzarea."

    Opinia ei a fost contrazisă de președintele CNA, Răsvan Popescu, care a punctat ideea că „se poate difuza orice subiect, problema este ora de difuzare." Astfel, în opinia sa, în condiţiile în care copiii nu sunt expuși, „orice există în viaţă poate fi discutat la televizor".

    În istoria televiziunii din România, doar postul OTV a mai avut suspendată emisia, timp de zece minute şi, respectiv, trei ore (în anii 2007 şi 2008), în urma unor decizii ale CNA. Postul are obligativitatea ca în 24 de ore să se conformeze măsurilor luate de Consiliul Naţional al Audiovizualului.