Vaticanul cere soluţii pentru tensiunile și pentru creștinii din Orientul Mijlociu

21

Comunitatea internaţională ignoră situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu. Conflictul israelo-palestinian, războiul din Irak şi situaţia instabilă din Liban au forţat mii de creştini să părăsească regiunea, atrage atenţia Vaticanul. Documentul emis de Vatican subliniază că odată cu ascensiunea „Islamului politic" se formează un „curent extremist" care constituie o ameninţare pentru creştinii din regiune.

    Poziţia Vaticanului vine în contextul unei reacţii internaţionale vehemente faţă de blocada Israelului din Gaza.

     „De decenii întregi, conflictul israelo-palestinian nerezolvat, nerespectarea legilor internaţionale, egoismul marilor puteri şi lipsa de respect faţă de drepturile omului au perturbat stabilitatea regiunii şi au supus populaţiile lor unui nivel de violenţă care i-a dus la disperare". Tot în document se precizează că ocuparea teritoriilor palestiniene de către israelieni creează dificultăţi în viaţa de zi cu zi, inclusiv în privinţa accesului la locurile sfinte.

    Limita dintre politică şi religie devine din ce în ce mai neclară, fapt ce determină o scoatere a creştinilor în afara cadrului legal care să le protejeze drepturile şi libertăţile. „Cheia unei vieţuiri armonioase între creştini şi musulmani este recunoaşterea libertăţii religioase şi a drepturilor umane", se precizează în document.

    În ultima zi a vizitei sale în Cipru, Papa a făcut un apel către comunitatea internaţională pentru ca să se caute soluţii urgente pentru crizele Orientului Mijlociu şi, în special, pentru criza din Ţara Sfântă, înainte ca aceste conflicte să degenereze în vărsări de sânge mai mari. Totodată, suveranul pontif şi-a exprimat speranţa că întâlnirea din octombrie va atrage atenţia lumii asupra situaţiei precare a credincioşilor creştini din Orientul Mijlociu.

    Documentul prezentat de Vatican, numit Instrumentum Laboris, va sta la baza discuţiilor şi dezbaterilor care vor dura două săptămâni şi care îi vor reuni pe episcopii din Orientul Mijlociu.

    Ciprul ar putea să aibă un rol important „în promovarea dialogului şi a cooperării" în regiune, populaţia majoritar ortodoxă fiind considerată de Vatican un pod între Europa şi Orientul Mijlociu, notează Associated Press.