Cheltuielile bisericilor în timp de criză

12

În timp ce vizita istorică a lui Benedict al XVI-lea în Marea Britanie ar putea fi anulată din cauza costurilor foarte mari pe care le presupune evenimentul, Biserica Ortodoxă din România intenţionează să se împrumute pentru a începe lucrările de construire a Catedralei Neamului. Patriarhia va împrumuta în acest sens 200 milioane de euro.

   

    Lucrările vor începe în 15 august, a declarat PS Ciprian Câmpineanul. În 31 mai au fost depuse şapte proiecte, din care urmează să fie desemnat un proiect câştigător.

    „Pentru a elimina orice comentarii cu privire la perioada în care începe construcţia Catedralei Neamului, Patriarhia va începe construirea nu cu bani de la Guvern, pentru că nu a fost alocat anul acesta niciun leu, ci cu bani dintr-un credit", a mai precizat PS Ciprian Câmpineanul. Desigur, cei 200 de milioane necesari pentru realizarea construcţiei "la roşu" vor trebui suplimentaţi cu încă 200 de milioane de euro pentru lucrările de finisare, respectiv pentru picturile Catedralei, notează Mediafax.

    Banii împrumutaţi pentru construcţie vor fi returnaţi din donaţiile făcute de credincioşi, pe parcursul celor patru ani cât va dura construcţia „la roşu". Sfântul Sinod a iniţiat campania „10 euro pentru Catedrală", cu scopul de a strânge o parte din banii necesari. Totodată, va emite o circulară către toate parohiile, care să îi încurajeze pe credincioşi să doneze bani.

    Catedrala Neamului va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 de metri înălţime şi va putea cuprinde 5.000 de credincioşi.

    Pe de altă parte, vizita istorică a Papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie stă sub semnul întrebării, datorită costurilor ridicate pe care le implică. Cele 14 milioane de lire sterline pe care ar trebui să le plătească Biserica Romano-Catolică pentru organizarea evenimentului reprezintă de două ori mai mult decât costurile estimate iniţial. Faptul ar putea determina schimbarea programului vizitei în aşa fel încât costurile să fie diminuate sau chiar anularea vizitei, anunţă The Telegraph.

    Recepţia oferită de regina Angliei la Holyroodhouse (Edinburgh) cu prilejul vizitei papale şi asigurarea securităţii, în condiţiile în care sunt aşteptate proteste vizavi de prezenţa suveranului pontif, vor presupune costuri importante. Este de aşteptat ca grupurile care susţin victimele abuzurilor sexuale comise de clerici catolici să protesteze împotriva Papei. Credincioşilor catolici prezenţi la biserică, în 23 mai a.c., li s-a cerut să contribuie la susţinerea organizării acestui eveniment.

    Vizita Papei în Marea Britanie ar urma să aibă loc între 16 şi 19 septembrie, în urma unei iniţiative a fostului premier, Gordon Brown.