Anturajul influenţează riscul de a deveni victima violenţelor armate

92

Rasa, sexul, vârsta, nivelul de sărăcie sau afilierea cu o bandă de stradă pot oferi indicii cu privire la pericolul ca un individ să fie ucis în urma violenţelor armate. Însă cercetătorii de la Yale au descoperit că o analiză a grupului de prieteni poate fi mult mai eficientă în evaluarea gradului acestui risc, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul universităţii.

Experţii s-au concentrat asupra uneia dintre regiunile din Chicago cu cele mai mari rate de omucidere. Ei au evaluat dosarele locuitorilor și cazurile de crimă înregistrate de poliţie în această zonă în perioada 2006-2011.

În urma analizei, experţii au constatat că un grup, însumând 6% din populaţia din acea regiune, a fost responsabil de aproximativ 70% din totalul faptelor de omor înregistrate aici. Totodată, aproape toţi indivizii din acest grup au luat contact în trecut atât cu sistemul de justiţie penală, cât și cu cel de sănătate publică. Nu în ultimul rând, indivizii din acest grup au prezentat un risc imens de a fi uciși în urma violenţelor armate, de 900%, în raport cu ceilalţi locuitori din regiunea respectivă.

Coordonatorul studiului, sociologul Andrew Papachristos a declarat că „persoanele cu care îţi petreci timpul sunt cele care te bagă în bucluc. Este tragic, dar nu întâmplător." Astfel, este mult mai probabil ca membrii unei reţele sociale să adopte aceleași comportamente periculoase, lucru care crește ameninţările asupra vieţii lor, subliniază expertul.

După acest principiu de analizare a reţelelor sociale se ghidează și membrii Departamentului de Poliţie din Chicago în demersul lor de prevenire și micșorare a ratei criminalităţii în regiune. Ei au identificat care sunt cei 20 de localnici expuși unui risc major de a fi implicaţi în violenţe armate. Indivizii din acest top au fost vizitaţi apoi de un ofiţer de poliţie și de directorul programului antiviolenţă pentru a fi preveniţi în legătură cu riscul la care sunt expuși și pentru a fi încurajaţi să evite să ia parte la situaţii problematice, care pot naște violenţă.