Apel de pace, în ţara în care mor zilnic 5.000 de oameni

74

Siria îşi îngroapă morţii. În ultimele zile au murit 5.000 de persoane, în majoritate bărbaţi şi copii, îşi pierd viaţa într-un război în care nu contează dacă eşti luptător activ sau victimă nevinovată, dacă eşti pro sau contra regimului. În urma unui raport ce dezvăluie că numărul deceselor a ajuns la aproape 93.000 în ultimii doi ani, ONU a făcut apel la statele lumii să pună capăt acestui război civil, „în care nimeni nu are nimic de câştigat".

Cel mai recent raport realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite dezvăluie o parte dintre ororile care au reuşit să ajungă în statisticile oficiale ale celor opt surse (între care şi guvernul sirian) care au coroborat la colectarea de date. În realitate, numărul de 93.000 de decese este mai degrabă o estimare, din două motive.

Pe de o parte, aproximativ 38.000 de rapoarte au fost excluse, deoarece nu conţineau numele complet, data sau locul decesului. Pe de altă parte, de multe ori numărul de victime în urma unor conflicte este variabil, întrucât regimul ce-l susţine pe preşedintele Bashar al Assad oferă raportări contradictorii.

Cifrele sunt copleşitoare. Din aprilie 2011, au fost raportate 92.901 de decese, o creştere de 30.000 de morţi de la ultima raportare. Majoritatea victimelor provin din regiunile rurale de la periferia Damascului (17.800) şi în Homs (16.400), urmate de regiunile Alep (11.900), Idlib (10.300), Deraa (8.600), Hama (8.100), Damasc (6.400) şi Deir ez-Zor (5.700).

Din totalul morţilor, 80% au fost bărbaţi, la care se adaugă 7.055 de minori, între care 1.729 fiind copii cu vârste sub 10 ani.

Violenţa asupra copiilor a reprezentat un capitol aparte în raport. În afară de decesele survenite accidental, în urma focurilor deschise, sau a băieţilor care au fost atraşi de o parte sau alta a luptei, raportul a inclus şi cazuri ale unor indivizi care au fost torturaţi, executaţi, ameninţaţi, violaţi, cu scopul de a furniza informaţii despre rebeli sau forţele loiale lui al Assad.

Acesta este cel mai sângeros război civil din primăvara arabă şi conflictul în care au murit cei mai mulţi copii, a declarat reprezentantul ONU, Leila Zerrougui, care a prezentat raportul.

„Îndemn părţile să declare imediat încetarea focului, înainte ca alte zeci de mii de persoane să fie ucise sau rănite", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay. Ea a îndemnat şi comunitatea internaţională să negocieze o soluţie politică şi să pună capăt conflictului tragic. „Oricum nu vom mai putea recupera cele 93.000 de persoane decedate, putem măcar să prevenim alte vieţi distruse", a explicat Pillay.

Conflictul civil din Siria a debutat în martie 2011, ca un protest paşnic împotriva regimului autocratic de la putere, condus de Bashar al Assad. Conflictul a degenerat într-un război civil de proporţii şi foarte sângeros, după ce guvernul a intervenit în forţă.