VIDEO: Un nigerian a supravieţuit două zile pe fundul mării, într-o bulă de aer

461

Un nigerian a supravieţuit două zile și jumătate, blocat la 30 m adâncime, sub apa îngheţată a mării.

 

Harrison Okene, de 29 de ani, se afla la bordul remorcherului Jascon-4, când vasul a fost răsturnat de niște valuri puternice și s-a scufundat cu susul în jos pe fundul mării, la 32 km de ţărmul Nigeriei. Cu toate acestea, Okene a fost prins într-o bulă de aer formată, reușind să respire.

Okene se afla în toaletă când a realizat că vasul se clatină, iar pe măsură ce vasul a început să se răstoarne și să se scufunde, el a reușit să ajungă într-o zonă în care s-a format o bulă de aer.

„Stăteam acolo în apă, în întuneric complet, și nu mă gândeam decât la sfârșitul meu. Mă gândeam că apa va umple camera, dar nu s-a întâmplat așa", relatează el, citat de BBC.

„Era foarte, foarte frig și totul era negru. Nu vedeam nimic."

„Mi-era foame, dar mai mult sete. Apa sărată mi-a luat pielea de pe limbă", a adăugat Okene, căruia începuseră deja să i se descuameze fragmente de piele, după ce a petrecut mai multe zile în apă sărată.

„Puteam să simt cadavrele colegilor mei plutind în apropiere. Le simţeam mirosul. Peștii au venit și au început să consume din cadavre. Le auzeam sunetul."

 

Dar, după 60 de ore, a auzit niște zgomote. O echipă de scufundători de la DCN Global Diving Company venise să investigheze nava și să recupereze ceea ce ei credeau că vor fi doar cadavrele celor 12 marinari.

„Ne așteptam să fie o misiune de recuperare", a afirmat purtătorul de cuvânt al companiei, Jed Chamberlain. Dar Okene „s-a agăţat de cel de-al doilea scafandru care a trecut pe lângă el", întrucât pe primul îl ratase. Scafandrul în cauză a tras o sperietură foarte puternică, relatează Chamberlain.

„Acest lucru a schimbat întreaga natură a intervenţiei, care a devenit o operaţiune de salvare", adaugă Chamberlain. Totuși, Okene, bucătarul vasului, a fost singurul supravieţuitor. Zece dintre colegii săi au fost găsiţi morţi, iar unul dintre marinari e încă dispărut.

DecompresieDar chiar și după ce a fost găsit, el a trebuit să mai treacă prin proceduri complexe pentru a fi salvat. Întrucât fusese sub apă atât de multe ore, trebuia să petreacă timp într-o cameră specială de decompresie, pentru a-i normaliza presiunea arterială.

„După o anumită perioadă de timp petrecută sub presiune, nitrogenul se dizolvă în ţesuturi. Dacă s-ar fi ridicat de la 30 m sub apă direct la suprafaţă […] probabil că ar fi suferit un atac cardiac sau, în cel mai bun caz, tulburări neurologice grave", afirmă Christine Cridge, director medical în cadrul Centrului de Cercetare a Afecţiunilor Specifice Scufundărilor.

Bărbatul își descrie supravieţuirea drept „un miracol", însă amintirile legate de timpul petrecut sub apă în întuneric încă îl hăituiesc și nu e convins că se va mai întoarce pe mare.

„Când sunt acasă, mi se pare uneori că patul în care dorm se scufundă. Mi se pare că sunt din nou pe mare. Atunci sar ca ars și ţip", mărturisește Okene, scuturându-și capul.

„Nu știu ce a oprit apa să umple încăperea. Îl strigam pe Dumnezeu. El a făcut lucrul acesta. A fost o minune", conchide Okene.