Aproape un sfert dintre bărbaţii din anumite regiuni asiatice recunosc că au violat

23

Toţi cei patru bărbaţi implicaţi în violarea și uciderea unei tinere într-un autobuz din New Delhi își vor primi miercuri sentinţele, informează Reuters.

Crima care a transfigurat India și a forţat ţara să își confrunte epidemia de violenţă sexuală s-a petrecut în luna decembrie a anului trecut. O tânără de 23 de ani a fost atacată într-un autobuz și a murit, din cauza plăgilor, două săptămâni mai târziu. Moartea ei a generat ample proteste naţionale și un val de mânie fără precedent. Cei patru bărbaţi arestaţi sub acuzaţia de viol și crimă au negat acuzaţiile și sunt pasibili de pedeapsa cu moartea. Potrivit avocaţilor apărării, pedeapsa minimă pe care o pot primi cei patru este de încarcerare pe viaţă.

Reporterul BBC în Delhi a relatat că nu mai puţin de 100 de martori au depus mărturie în cadrul acestui proces. „I s-a făcut dreptate astăzi", a declarat tatăl fetei care era rezident în fizioterapie. „Suntem foarte fericiţi. Avem convingerea că toţi patru vor fi spânzuraţi", a mai adăugat bărbatul. La citirea verdictului, mama victimei stătea, cu lacrimi în ochi, la doar câţiva metri de cei patru bărbaţi care i-au ucis fiica.

Moartea tinerei a ajuns un simbol pentru pericolele care le pândesc pe femeile indiene. Statistici citate de Reuters estimează că la fiecare 21 de minute în India are loc un viol. Atacurile cu acid și molestările sunt și ele frecvente pentru această ţară.

Un raport ONU, citat de BBC, întregește tabloul sumbru cu o altă statistică șocantă. Aproape un sfert dintre bărbaţii intervievaţi în cadrul unui sondaj privind violenţa împotriva femeii în regiuni din Asia au recunoscut că au comis cel puţin un viol.

Violul era în mod special frecvent în cadrul relaţiilor. Cu toate acestea, unul din zece bărbaţi a recunoscut că a violat o femeie cu care nu se afla într-o relaţie. Circa 10.000 de bărbaţi din șase ţări au luat parte la acest sondaj. Cercetarea este prima care examinează răspândirea violenţei împotriva femeilor și motivele din spatele ei.

Potrivit studiului, se pare că, între aceia care au violat, aproape jumătate au recurs la acest tip de violenţă de mai multe ori.

Circa trei sferturi din cei care au recunoscut că au comis un viol au spus că au recurs la astfel de fapte deoarece „aveau drepturi sexuale". Dr Emma Fulu, autor al raportului publicat, pe bucăţi, în The Lancet Global Health, explică: bărbaţii „credeau că au drept să întreţină relaţii sexuale cu femeia, cu sau fără consimţământul ei."

Al doilea cel mai frecvent motiv, a adăugat Fulu, a fost violul ca „formă de distracţie" sau din motiv că bărbatul „era plicitisit".

Al treilea ca frecvenţă este motivul pedepsei – bărbatul folosea violul ca modalitate de a-și vărsa furia sau de a-și pedepsi nevasta.

„Surprinzător", spunea Fului, „cel mai puţin frecvent motiv (recunoscut, n.r.) a fost consumul de alcool".

Comentând pe marginea acestor date, Dr. Michele Decker, de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore spunea că ele „creează în mod justificat o furie mondială, accentuată de cazurile recente" cum este cel amintit în debutul acestui material.