Greșeala oamenilor ocupaţi

69

Sub titlul „greșeala pe care o fac oamenii ocupaţi", Sendhil Mullainathan avertizează că nu doar segmentarea timpului este necesară atunci când dorim să fim mai eficienţi, ci și gestionarea eficientă a dispoziţiei de atenţie.

Într-un material publicat în Time Ideas, Mullainathan scrie că toţi oamenii ocupaţi presupun că nu au timp, „ceea ce, desigur, e adevărat. Însă timpul nu este singura resursă care le lipsește. Ei duc lipsă și de bandwidth, prin care vreau să spun 'resurse cognitive de bază'".

Acest bandwidth „ne permite să gândim, să ne concentrăm, să învăţăm idei noi, să facem salturi creative și să rezistăm impulsurilor. O folosim pentru a fi un participant bun, la vreo întâlnire, pentru a fi un șef bun faţă de un angajat care ne frustrează și pentru a fi un părinte sau un partener atent", a mai spus editorialistul.

E important ca mai mult decât să împărţim timpul în bucăţi, astfel încât să încapă cât mai multe sarcini, să gândim și ce nivel de atenţie va necesita fiecare sarcină în parte. Ţinând cont de acest nivel, vom avea grijă să nu programăm sarcini solicitate din punct de vedere al atenţiei, una după cealaltă. În felul acesta evităm să intrăm într-un proiect nou cu gândul la proiectul vechi.