Ce facem cu prietenii care ne cer prea multă atenţie

1421

Cu toate că ţinem la ei, anumiţi prieteni parcă ne cer și au nevoie de mai mult timp și atenţie de cât avem la dispoziţie, sau decât putem și suntem dispuși să oferim. Dacă și tu ai un astfel de prieten „lipicios", nu trebuie să îl înlături din viaţa ta, însă trebuie să iei câteva măsuri, mai ales dacă simţi că această relaţie te lasă fără vlagă.

Prietenii pot fi o adevărată binecuvântare atât pentru suflet, cât și pentru sănătate, dar unii dintre ei pot deveni toxici, cerându-ţi mai multă atenţie decât le poţi oferi. Uneori situaţia poate fi temporară, cauzată de o perioadă dificilă cu care se confruntă. În astfel de momente ei au mai multă nevoie de sprijinul tău decât până acum și este extrem de important pentru recuperarea lor să le fii aproape.

În alte cazuri însă, această nevoie exagerată de atenţie este permanentă, face parte din personalitatea celuilalt, susţine Cherie Burnach, autoarea mai multor cărţi pe teme legate de relaţii. Burnach punctează câteva indicii care îţi arată că ai de-a face cu o persoană „lipicioasă”, precum apeluri multiple și mesaje sau e-mailuri zilnice, ezitări în a încheia o conversaţie telefonică, vizitele spontane frecvente la tine acasă, ori faptul că nu dorește să se întoarcă acasă la sfârșitul întâlnirii voastre.

Irene S. Levine, profesor de psihiatrie la Centrul Medical Langone al Universităţii New York și creatoarea platformei The Friendship Blog susţine că „toate relaţiile trebuie să fie reciproce pentru a funcţiona, fie că e vorba de căsătorie, fie de prietenie”, citează US News. Când numai o persoană oferă, iar cealaltă doar primește, atunci apar probleme, sugerează experta. O soluţie recomandată de Levine este conversaţia, întotdeauna faţă în faţă, cu prietenul aflat într-o permanentă nevoie de atenţie și afecţiune. Alege un moment în care amândoi sunteţi relaxaţi, evită tonul nervos sau prejudecăţile și încearcă să îţi transmiţi mesajul cât mai concret, mai clar, dar și amabil. Nu îi scrie un e-mail în care să îi explici ce te deranjează, adaugă experta, deoarece poate transmite faptul că ești furios pe situaţie.

Învaţă să spui „NU” și să impui anumite rigori, adaugă Irene Levine în articolul său de pe The Friendship Blog. Dacă simţi nevoia unor clipe de solitudine, te vezi cu altcineva, ori ai vrea să îţi faci alte planuri, explică-i cu grijă prietenului „lipicios” acest lucru.

Încurajează-i și ajută-i să descopere lumea! În anumite cazuri, nevoia exagerată de atenţie a prietenilor ar putea fi cauzată de dificultatea lor de a cunoaște noi oameni și de a trăi noi experienţe, sugerează Cherie Burnach. Data viitoare când primești o invitaţie de la prietenul tău „lipicios”, propune-i să ieșiţi într-un grup mai mare. S-ar putea să fie exact ceea ce aveau nevoie pentru a se detașa puţin.

Atunci când nicio variantă prietenoasă pe care ai adoptat-o nu îl ajută pe celălalt să conștientizeze că modul său de a acţiona este exagerat, te sufocă și te lasă fără energie, este probabil cazul să slăbești ușor relaţia, sfătuiește Levine. Aceste scurte pauze l-ar putea ajuta pe celălalt să devină conștient de propriul său comportament, dar și de importanţa prieteniei voastre. Dacă însă nici această soluţie nu dă roade, poate cel mai bine este să te îndepărtezi total de relaţia toxică, adaugă experta.

Când ai de-a face cu o persoană căreia îi stă în fire să fie dependentă de ceilalţi și să se agaţe permanent de aceștia, oricât le-ai oferi, nu este niciodată de ajuns, atrage atenţia Levine.