Are vreo influenţă, în bine sau în rău, comportamentul fratelui mai mare?

117

Comportamentul şi deciziile luate de fratele mai mare sunt contagioase şi au puterea de a influenţa în bine sau în rău deciziile luate de fratele mai mic, arată un studiu realizat recent de o echipă de cercetători americani.

Până acum, cercetătorii au analizat influenţa unor factori care pot determina într-o mare măsură dezvoltarea ulterioară a individului, precum părinţii, colegii de generaţie şi trăsăturile genetice. Dar în ultimul deceniu aceştia au analizat şi legătura de cauzalitate cu un comportament defectuos al fratelui sau surorii mai mari (sarcină în adolescenţă, furt, agresiune ş.a.).

Astfel, cercetările au fost determinate de observaţia pe care psihologul Patricia East a făcut-o într-un centru de consiliere a mamelor adolescente. East a descoperit că numărul fetelor tinere însărcinate în adolescenţă era de cinci ori mai mare în cazul celor care aveau surori ce fuseseră însărcinate, în comparaţie cu cele ale căror surori mai mari nu rămăseseră însărcinate.

Influenţa mai puternică pe care fratele mai mare o are asupra celui mai mic faţă de cea a părinţilor este explicată prin timpul îndelungat pe care fraţii îl petrec împreună. Atunci când fratele mai mare fumează, există 25% şanse ca şi cel mic să facă acelaşi lucru, în acelaşi timp. În ceea ce priveşte consumul de alcool, procentul este chiar mai mare, de 36%.

Din fericire, şi influenţa în bine este contagioasă, arată cercetătorii. Influenţa spre bine a fost relevată cu precădere în familiile cu probleme, în care susţinerea psihologică oferită de fratele mai mare a dus la o atitudine pozitivă asupra vieţii a celui mai mic, arată NPR.