Arheologia vorbeşte despre reţelele sociale ale trecutului

19

În calitate de beneficiari ai unei multitudini de mijloace de interacţiune virtuală, nimic nu ni se mai pare astăzi imposibil în materie de comunicare, indiferent de distanţa implicată. Cum se descurcau însă oamenii cu sute de ani în urmă, atunci când nu existau nici telefoane, nici conturi pe Facebook ori Twitter?

O amplă cercetare asupra comunităţii pre-hispanice din zona de sud-vest a Americii, cercetare condusă de antropologul Barbara Mills de la Universitatea din Arizona, arată că menţinerea legăturilor la distanţă era posibilă cu mult înainte de apariţia reţelelor moderne de socializare.

Studiul a vizat nu mai puţin de 800.000 de obiecte din ceramică pictată şi 4.800 de artefacte din obsidian specifice culturii materiale din 1200-1450 e.n., practicată pe teritoriile unde astăzi se găsesc Arizona şi New Mexico. Cercetătorii au urmărit să vadă cum au evoluat reţelele sociale într-un context demografic dinamic, în care singurul mijloc de transport era mersul pe jos, iar singura cale de comunicare era cea orală.

Pentru a-şi forma o imagine cuprinzătoare a lumii de atunci, oamenii de știinţă au folosit analiza aplicată a reţelelor sociale, o metodă relativ nouă în domeniul arheologiei, care studiază relaţia dintre indivizi, gospodării şi aşezări umane, nu doar realităţile de sine stătătoare din interiorul acestora.

Cercetătorii au descoperit că aceleaşi tipuri de ceramică pictată erau create şi folosite în sate aflate la cca 250 de kilometri depărtare, ceea ce sugerează că distanţa geografică nu era un impediment pentru dezvoltarea unor reţele sociale interactive, în cadrul cărora oamenii făceau nu doar schimburi ale produselor activităţii lor, ci şi transmiteau diverse cunoştinţe şi informaţii.

„Ideea că poţi avea legături pe distanţe atât de lungi ne-a şocat. În comunitatea pre-hispanică din sud-vest nu existau vehicule reale, nici animale de povară, aşa că oamenii erau nevoiţi să împărtăşească informaţia mergând", a concluzionat Barbara Mills. Altfel spus, în anumite comunităţi din trecut, resticţiile de comunicare impuse de distanţa fizică nu erau atât de mari pe cât se credea până acum.