Trei studii arată că nucile sunt un aliment-minune

251

Persoanele care consumă în mod regulat nuci beneficiează de o protecţie mai mare împotriva celor mai frecvente afecţiuni: diabet, boli cardiace și chiar cancer, conform unui studiu recent în nutriţie, informează dailymail.com.

Studiul, realizat pe aproape 140.000 de femei din SUA, a arătat că cele care consumă în medie 28 de grame de nuci, de două ori pe săptămână, comportă un risc cu 25% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet zaharat de tip 2, în comparaţie cu cele care consumă mai puţine nuci sau nu consumă deloc.

Factorii de risc pentru diabet sunt sedentarismul, dieta nesănătoasă şi excesul de kilograme. La ora actuală, în România sunt 590.000 de pacienţi care suferă de diabet zaharat, deşi se pare că numărul real este de aproape un milion. Specialiștii în nutriţie spun că această situaţie este rezultatul inactivităţii fizice şi al alimentaţiei nesănătoase.

În afară de rolul pe care îl au în prevenirea diabetului, nucile sunt recomandate şi pentru că protejează împotriva bolilor cardiovasculare, a artritei şi chiar a cancerului, fiind bogate în acizi graşi sănătoşi. Un alt studiu, realizat de data aceasta de cercetători de la Universitatea California, a arătat că tinerii (20-40 de ani) care consumau nuci în fiecare zi aveau un număr mai mare de spermatozoizi şi un nivel de fertilitate mai ridicat.

Mai mult, experţi în nutriţie de la Universitatea Louisiana State au arătat că persoanele care consumă nuci, migdale, caju sau fistic au o greutate mai scăzută, o circumferinţă a taliei mai mică, un indice de masă corporală mai mic şi, prin urmare, mai puţine şanse de a deveni obeze sau de a suferi de boli cardiace sau diabet de tip 2.