Atentatul cu bombă de la Oslo ar fi putut fi prevenit

98

Un raport dat publicităţii ieri, în cadrul procesului lui Anders Breivik, demonstrează că poliţia norvegiană a reacţionat cu întârziere, apreciind că atentatul cu bombă din Oslo ar fi putut fi evitat, iar Anders Behring Breivik ar fi putut fi arestat mai devreme.

Raportul de 500 de pagini întocmit de o comisie independentă angajată de primul ministru norvegian a criticat atât guvernul, cât şi poliţia cu privire la reacţia prea lentă de la primul atac.

Astfel, raportul afirmă că implementarea eficientă a măsurilor de securitate existente ar fi putut preîntâmpina atât atacul cu bombă de la clădirea guvernamentală (soldat cu opt morţi), cât şi împuşcarea a 69 de persoane pe insula Utoeya.

Printre erorile enumerate în raport se numără nepunerea în practică a interdicţiei de a parca lângă instituţia guvernamentală, care a permis astfel parcarea maşinii cu 950 de kg cu explozibil; mobilizarea greoaie, care a făcut ca în perioada de trei ore dintre cele două atacuri, poliţia să nu îl prindă pe Breivik; omiterea de a da în urmărire generală numărul maşinii atacatorului, care a trecut pe lângă 2 maşini de poliţie şi o secţie de poliţie până să ajungă pe insulă.

Dacă aceste măsuri ar fi fost luate, poliţia ar fi putut ajunge pe insulă cu 12 minute mai devreme, putând preîntâmpina atacul de amploare.

După prezentarea raportului, reprezentanţii poliţiei şi-au cerut scuze, dar niciun oficial nu şi-a prezentat demisia.

Pe 22 iulie 2011, Breivik a detonat o maşină capcană lângă o clădire din Oslo, ucigând 8 civili. După aceea, Breivik s-a îndreptat spre insula Utoeya, unde a împuşcat mortal alte 69 de persoane.

Raportul de ieri face parte din probele aduse în procesul în care Breivik este cercetat. Verdictul va fi anunţat pe 24 august.