B. Carson: De ce nu trebuie să ne fie rușine cu Dumnezeu

4311

Într-un discurs ţinut vineri în cadrul Values Voter Summit, Ben Carson a avut niște cuvinte grele de spus despre politica de sănătate impusă de președintele Obama, pe care a comparat-o cu sclavia, dar și faţă de creștinii care o acceptă, amintindu-le că guvernul trebuie „pus la locul lui".

Într-un discurs ţinut vineri în cadrul Values Voter Summit, Ben Carson a avut niște cuvinte grele de spus despre politica de sănătate impusă de președintele Obama, pe care a comparat-o cu sclavia, dar și faţă de creștinii care o acceptă, amintindu-le că guvernul trebuie „pus la locul lui”.

Obamacare este cel mai rău lucru care i s-a întâmplat Americii de la sclavie încoace, a spus răspicat Carson. „Este sclavie pentru că încearcă să ne supună pe toţi guvernului. Nu a fost niciodată vorba despre sănătate, a fost vorba despre control”, citează Washington Post. Abia atunci când cineva se îmbolnăvește și se chinuie să trăiască își dă seama cât de importantă este sănătatea și că ar trebui să fie controlată de fiecare persoană în parte, nu de guvern. „Este timpul ca cetăţenii din America să nu se mai teamă de guvern și să îl pună la locul lui”, a declarat Carson.

El a mai spus că acest tip de medicină este cel care a stat la baza ridicării statelor socialiste, citându-l pe Vladimir Lenin, și s-a plâns de lipsa de cunoștinţe istorice a americanilor și de faptul că mulţi dintre ei consideră că fricile legate de Obamacare sunt iraţionale. Neurochirurgul l-a mai citat și pe francezul Alexis de Tocqueville care spunea cât de impresionat era de faptul că în școlile americane se învăţau „principii și valori biblice și nu ne era rușine să folosim Biblia ca sursă pentru ele. Acum însă dezbatem dacă America este o naţiune creștină.” Cei care se îndoiesc de asta nu știu nimic despre bazele fondatoare ale naţiunii, crede Carson. „Dacă încercăm să îl scoatem pe Dumnezeu în afara naţiunii, ne vom duce la vale. Nu trebuie să ne fie rușine de relaţia cu Dumnezeu. Dacă facem asta, o să o pierdem de tot”, a avertizat el.

De ce am ajuns în postura de a ne fi rușine să ne recunoaștem în public credinţa sau să vorbim despre Dumnezeu? Aceasta a fost tema de discuţie a unei emisiuni de radio la BBC, în care britanicii au fost invitaţi să își exprime părerile. „Nu este atât vorba de rușine, cât de frică. De ce nu mai vedem creștini cu cruciuliţe la gât? Pentru că și-ar putea pierde slujba pentru asta”, spunea un ascultător. Aici nu este vorba de o frică nefondată sau exagerată. Trei creștini britanici implicaţi într-un proces juridic pe care l-au intentat împotriva angajatorilor lor, acuzaţi că le-au încălcat dreptul la libertate de conștiinţă și religie, au pierdut bătălia în instanţa de la CEDO. Doi dintre ei fuseseră concediaţi fiindcă au refuzat să desfășoare anumite servicii pentru cupluri gay, iar a treia persoană pentru că a refuzat să își dea jos cruciuliţa de la gât în timpul serviciului.

„Societatea ne face să ne rușinăm de lucrurile care sunt creștine. Școlile nu mai au voie să celebreze sărbători creștine pentru că ar putea răni sentimentele persoanelor de alte credinţe. Când eram la școală în 1970 cântam imnuri în fiecare școală și ne rugam înainte de masă. Acum nu mai există așa ceva, iar consiliile locale se gândesc de două ori înainte să decoreze orașele de Crăciun. De asta ne e rușine să vorbim despre Dumnezeu”, comentează un alt ascultător. Restrângerea libertăţii de expresie religioasă pare a fi noul trend modial, aflat în continuă expansiune, concluzionează și un studiu demarat în 2009, ale cărui rezultate au fost recent publicate de către Pew Forum of Religion & Public Life. Conform datelor obţinute, riscul de a fi supus ostilităţii de pretutindeni a fost asociat, în primul rând, creștinismului, acesta fiind urmat îndeaproape de islam.

René Samuel Cassin, unul dintre arhitecţii Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi laureat al premiului Nobel pentru Pace (1968), recunoştea deschis că ideea demnităţii umane şi drepturile omului izvorăsc din inima Bibliei, cartea fundamentală a creştinismului. Conţinutul Bibliei, în esenţă, afirmă valoarea vieţii umane. Florin Bică explică în articolul „Arta de a fi liberi” că teologia creştină are o perspectivă unică asupra conceptului demnităţii umane, considerând-o consecinţa firească a faptului că omul este o creatură a lui Dumnezeu. Demnitatea omului nu derivă din fapte meritorii, nici nu are la bază calităţi umane, ci este consecinţa firească a faptului că omul este creat de Fiinţa superioară. Dacă oamenii își anulează singuri calitatea de oameni creaţi, respingând religia și orice discuţie publică despre religie și Dumnezeu, atunci, conform logicii care a stat și la baza Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, oamenii își anulează și dreptul la demnitate și la adevăratele libertăţi fundamentale, care nu sunt condiţionate de sute de articole de lege, izvorâte din secularismul îmbrăţișat de societate.