Povestea lui Palam Kalyanasundaram i-a emoţionat pe toţi cei care au auzit-o. Încă de la o vârstă fragedă, el a fost inspirat de mama lui să își ajute semenii nevoiași. Aceste lecţii de altruism au fost piatra de temelie care l-a determinat pe Kalyanasundaram să aleagă o viaţă lipsită de recompense materiale, însă bogată pe plan spiritual și sufletesc.

În timp ce unii muncesc din greu pentru un trai confortabil și fără griji, Kalyanasundaram a lucrat asiduu cu scopul de a ajuta copiii și persoanele sărace. Timp de mai bine de 30 de ani și-a donat lunar întregul salariu pe care îl câștiga ca bibliotecar la Colegiul de Arte Kumarkurupara. De asemenea, și-a găsit o serie de alte locuri de muncă mărunte pentru a-și acoperi cheltuielile traiului său modest, scrie The Better India.

Dedicarea lui Kalyanasundaram pentru ajutorarea persoanelor nevoiașe nu s-a oprit însă la donaţiile financiare făcute. El și-a dorit să înţeleagă mai bine și să cunoască pe propria piele prin ce experienţe trec cei săraci, așa că a dormit pe platformele căilor ferate și pe trotuare.

Chiar și după ce a ieșit la pensie, Kalyanasundaram a continuat să își dedice viaţa și puterea în scopul ajutorării persoanelor mai puţin privilegiate. Astfel, s-a angajat pe post de chelner la un hotel, un loc de muncă ce îi asigură două mese pe zi și un salariu modest. Banii câștigaţi, dar și pensia primită pentru anii munciţi sunt donaţi în continuare în scopuri caritabile.

„Oamenii cred că am început să fac acte de caritate când eram tânăr, prin a dona haine și a ajuta oamenii să înveţe, și atribuie acest lucru unei cauze publice, dar eu insist că a fost pentru o cauză privată. Locul unde am trăit era un sat mic, fără prevederi pentru drumuri, autobuze, școli, electricitate și nu exista nici măcar un magazin pentru a cumpăra chibrite. Trebuia să merg 10 kilometri până la școală și înapoi”, a declarat Kalyanasundaram, citat de DNA India.

Bărbatul, acum în vârstă de 73 de ani, a pus bazele organizaţiei de caritate Palam, pentru a strânge donaţii pentru săraci. De asemenea, el nu s-a căsătorit niciodată, tocmai pe fondul dorinţei sale imense de a-și ajuta semenii nevoiași.

Pentru toată dedicarea sa faţă de oameni, Kalyanasundaram a primit o serie de distincţii. În 2011, Rotary Club din India i-a oferit premiul Life Time of Service. Centrul Internaţional Biografic din Cambridge l-a distins cu titlul de unul dintre “cei mai nobili oameni din lume”. Povestea lui a determinat ONU să îl claseze drept “unul dintre cei mai remarcabili oameni ai secolului al XX-lea”. Nu în ultimul rând, a primit și titlul Man of the Millenium (Omul Mileniului).

În ceea ce privește activitatea sa caritabilă, care i-a marcat întreaga viaţă, Kalyanasundaram spune că „banii pot fi obţinuţi în trei moduri. În primul rând, prin câștigurile proprii; în al doilea rând, prin câștigurile părinţilor, iar în al treilea rând, prin banii donaţi de cineva. Dar nimic nu te împlinește mai mult decât posibilitatea de a dona bani pentru caritate din propriile venituri.”

 

Foto: stockvault.net