BBC: viaţa secretă a copiilor romi care cerşesc în Londra

134

Le-a spus reporterilor englezi care au urmărit-o până în casa ei din Huedin că plecase din Londra acum un an şi că nu mai cerşeşte. Minţea. Jurnaliştii o filmaseră cu doar două luni în urmă, cerşind pe străzile capitalei britanice.

Sub titlul „Viaţa secretă a copiilor cerşetori din Marea Britanie" reporterii emisiunii Panorama, de la BBC, au prezentat ieri seară cazurile unor copii romi de origine română pe care i-au urmărit timp de un an. Investigaţia desfăşurată întâi pe străzile din Londra şi apoi în România, a implicat Poliţia română şi autorităţile britanice. La capătul unor luni bune de muncă şi după filmarea a 100 de ore de reportaj, jurnaliştii spun că viaţa copiilor romi obligaţi de părinţi să cerşească poate fi comparată cu cea a unui Oliver Twist contemporan.

Reporterii au descoperit rând pe rând detalii din viaţa micilor cerşetori. Că cerşeau mai ales în locurile pline cu turişti sau oameni religioşi (în apropierea unei moschei). Că toţi proveneau din România, de unde au plecat de sărăcie şi unde sunt discriminaţi rasial. Că părinţii lor sunt acuzaţi de autorităţile britanice pentru abuz de beneficii de la stat pentru creşterea copiilor.

Condiţiile mizere pe care copiii aparent mai mici de patru ani trebuie să le îndure, îi privează de educaţie, de sănătate şi le formează o percepţie denaturată asupra realităţii, învăţându-i că e normal să trăiască aşa, şi că aceasta este singura lor posibilitate de a se descurca în viaţă.

Ajunşi, pe firul investigaţiei, în România, reporterii au descoperit cu stupoare că părinţii copiilor puşi la cerşit deţineau vile şi maşini de lux, despre care Poliţia bănuieşte că au fost câştigate din banii cerşiţi pe străzile vest-europene.

Din nefericire, reportajul nu este disponibil pentru vizionare la noi în ţară, însă câteva fragmente şocante din film pot fi văzute pe site-ul BBC.