Beyoncé: „Egalitatea între sexe este un mit!”

507

„Trebuie să încetăm să mai credem în mitul despre egalitatea de gen. Încă nu este o realitate", a scris cântăreaţa Beyoncé Knowles, într-un mic eseu pentru „Raportul Shriver", un studiu realizat de Maria Shriver, în parteneriat cu Centrul pentru Progres American, despre insecuritatea financiară a femeilor din America și a copiilor care depind de ele.

În Statele Unite, femeile alcătuiesc mai mult de 50% din populaţie și mai mult de 50% din electorat. Cu toate astea, ca medie, femeile câștigă la locul de muncă doar 77% din cât câștigă bărbaţii. Dacă femeile ar câștiga la fel de mult precum bărbaţii, economia americană ar produce un profit adiţional de 447,6 miliarde de dolari, scrie în raport.

„Umanitatea are nevoie atât de femei, cât și de bărbaţi, suntem la fel de importanţi și avem nevoie unii de ceilalţi. Atunci de ce nu suntem privite în mod egal? Aceste atitudini vechi ne sunt induse de la început. Trebuie să ne învăţăm băieţii regulile egalităţii și ale respectului, pentru ca atunci când cresc, egalitatea de gen să devină un stil de viaţă natural. Și trebuie să ne învăţăm fetele că pot să se ridice pe cât de mult este posibil omenește", scrie cântăreaţa.

 

Cum stăm la nivel mondial?

Egalitatea între sexe este o problemă pe care și-o propun spre a fi rezolvată și Consiliul Europei, UNICEF, ONU, Banca Mondială, dar și multe alte organizaţii internaţionale, naţionale și locale. Logica și matematica de bază arată că argumentele pentru promovarea acestei ţinte sunt mai mult decât convingătoare. Cercetările arată constant că grupurile funcţionează la standarde mai înalte când există echilibru între sexe sau atunci când în grup sunt mai multe femei decât bărbaţi.

Un studiu realizat de Catalyst arată că în cazul companiilor cu o reprezentare semnificativă pentru genul feminin la nivel de conducere, performanţele la sfârșit de an au fost semnificativ mai bune, decât a companiilor cu o reprezentare slabă a femeilor în bordul de conducere. Consiliul Femeilor de Afaceri din Marea Britanie preconizează că până în 2030 s-ar putea adăuga 10% la PIB dacă toate femeile din ţară care își caută un loc de muncă ar fi angajate, scrie The Guardian.

Dacă argumentele există și dacă politicile sunt puse la punct, atunci de ce nu se întâmplă acest lucru? De vină ar putea fi prejudecăţile inconștiente care încă ne stăpânesc gândirea și care mai răsar din atitudinile și supoziţiile implicite pe care le avem unii faţă de alţii. Mai multe studii arată că în continuare atât bărbaţii, cât și femeile au prejudecăţi unii despre alţii. De exemplu, bărbaţii sunt percepuţi ca lideri mai capabili și sunt răsplătiţi mai substanţial decât femeile. În același timp, femeile cu copii sunt văzute ca „expirate", sau incapabile de muncă, motiv pentru care șansele de angajare în cazul lor sunt reduse cu 70%, conform The Guardian.

Ca și progrese realizate la nivel mondial, doar 2 ţări din 130 au obţinut egalitate între sexe la toate nivelurile educaţionale, doar 16,2% din poziţiile de top la nivel de conducere a statului sunt ocupate de femei, doar 40% din slujbele care aduc venit în sectoarele fără conexiuni cu agricultura erau ocupate de femei, în 2011, conform cifrelor Băncii Mondiale.

 

Femeile despre femei

Dacă ne uităm la Hillary Clinton, Angela Merkel sau Christine Lagarde, am putea presupune că femeile au totuși un statut mai bun în societate decât în trecut. Aparenţele pot fi însă înșelătoare. De exemplu, în Bangladesh, India, Indonezia, Pakistan, Coreea de Sud, Sri Lanka sau Thailanda, femeile la putere sunt o chestiune ce ţine deja de istorie. Asia conduce lumea la numărul de ani în care femeile au condus ţările și totodată Asia este una dintre regiunile unde succesiunea patriarhală calcă în picioare egalitatea dintre sexe.

ONU estimează că limitarea dreptului la angajare al femeilor a costat Asia 89 de miliarde de dolari, într-un an de zile. Acest lucru înseamnă că o regiune care se chinuie să ridice 3 miliarde de oameni din sărăcie, pierde anual zeci de miliarde de dolari pentru că favorizează bărbaţii.

Scuza lor stă sub protecţia istoriei, sistemul patriarhal fiind mai mult decât un moft de cultură sau ceva de politică, ce poate fi schimbat sub un guvern sau altul. În schimb, Europa sau America nu au această scuză. La noi, problema se trage din felul în care suntem obișnuiţi să generalizăm și să gândim ce este mai rău unii despre alţii, iar de multe ori o facem doar pentru amuzament.

Iar dacă atitudinile între sexe mai pot fi înţelese, atitudinile în cadrul aceluiași sex, atitudinile femeilor faţă de femei, nu mai pot fi înţelese. Ele reies chiar și din comentariile pe care multe femei le-au făcut despre minieseul cântăreţei Beyonce, pornind de la faptul că nu este educată, că promovează sexualitatea în videoclipuri și viziunea femeii ca obiect sexual și până la faptul că ea însăși s-a căsătorit pentru bani.

Foarte puţine femei au putut găsi un cuvânt de apreciere pentru această iniţiativă a ei, deși femeile ca ea, ca Oprah Winfrey, Michelle Obama sau altele care atrag fani ce pot umple o mică ţară, pot face o schimbare de mentalitate mai mare decât pot face în mulţi ani organizaţiile, prin schimbarea politicilor. Cu toate astea, nimic nu poate fi obţinut dacă nu suntem dispuși, fiecare în dreptul nostru, să schimbăm felul în care gândim.