Câinii pot anticipa comportamentul uman

145

Câinii înţeleg și pot prezice comportamentul omului mult mai mult decât se credea până acum, potrivit oamenilor de știinţă. 

Câinii înţeleg și pot anticipa comportamentul omului mult mai mult decât se credea până acum, potrivit oamenilor de știinţă.

Datorită timpului îndelungat pe care câinii l-au petrecut alături de oameni, aceștia sunt capabili să interpreteze și să anticipeze comportamentul uman, potrivit unui nou studiu condus de biologii de la Abertay University din Dundee. Clare Cunningham, autoarea studiului, susţine că domesticarea câinilor a făcut ca aceștia să poată înţelege mult mai bine comportamentul și acţiunile omului, iar în viitor vor deveni și mai inteligenţi, putând să realizeze anumite sarcini fără a fi antrenaţi pentru aceasta, notează telegraph.co.uk.

În cadrul acestui studiu, Cunningham și colega sa, Mari Ramos, au monitorizat 24 de câini diferiţi: unii erau foarte antrenaţi, alţii aveau un nivel de antrenament normal, iar alţii erau câini abandonaţi și nu aveau niciun fel de antrenament sau foarte puţin. În timp ce o persoană le indica o direcţie spre care trebuiau să se îndrepte, cercetătorii le-au urmărit reacţiile. Spre surprinderea lor, câinii fără antrenament au reacţionat la fel de bine ca și colegii lor foarte antrenaţi.

Concluzia oamenilor de știinţă a fost că dezvoltarea cognitivă a unui câine nu depinde de nivelul de antrenament, ci de ADN-ul său. Mai mult decât atât, un studiu efectuat la Emory University a constatat că nivelul de luciditate, de conștienţă a unui câine este asemănător cu cel al unui copil.