California ar putea aboli pedeapsa cu moartea

40

Cetăţenii statului California vor hotărî prin vot, în luna noiembrie a acestui an, dacă vor renunţa sau nu la pedeapsa cu moartea, după ce activiștii au reușit să adune cele peste 500.000 de semnături necesare pentru a lansa propunerea legislativă.

Iniţiativa se concentrează pe costurile foarte mari ale aplicării pedepsei cu moartea într-un stat care a executat 13 persoane după reinstaurarea pedepsei capitale, în 1976. Alţi 723 de deţinuţi își așteaptă rândul, la finalul unor apeluri lungi și foarte scumpe, punctează The Guardian.

Propunerea legislativă a venit într-un moment în care mai multe state americane iau în calcul abolirea pedepsei cu moartea și înlocuirea ei cu sentinţa la închisoare pe viaţă. Dacă măsura va fi acceptată, se estimează că statul va scuti „zeci de milioane de dolari anual", potrivit unui calcul citat de publicaţia britanică.

În urmă cu doar câteva zile, Camera Reprezentanţilor a statului american Connecticut (nord-estul Statelor Unite) a votat pentru abolirea pedepsei cu moartea, alăturându-se celorlalte 16 state care au renunţat la această practică.