Un preşedinte refuză mita englezilor ca să nu-L „jignească pe Dumnezeu"

131

Preşedintele statului african Gambia a rezistat presiunilor făcute de Marea Britanie şi SUA pentru acceptarea drepturilor homosexualilor în ţara sa, în schimbul unui ajutor extern.

„Dacă ne veţi oferi ajutorul pentru a permite bărbaţilor să se căsătorească cu bărbaţi şi femeilor să se căsătorească cu femei, renunţaţi; nu avem nevoie de ajutorul vostru, iar aceasta nu se va întâmpla cât voi fi eu preşedintele acestei ţări", a declarat Al Hadji Yahya Jammeh vineri, în Adunarea Naţională din Gambia.

Afirmaţiile sale vin la câteva săptămâni după ce 19 persoane de naţionalitate ganeză, senegaleză şi nigeriană au fost arestate sub suspiciunea de activităţi homosexuale. Homosexualitatea este ilegală nu doar în Gambia, o ţară musulmană în procent de 90%, ci şi în multe state africane.

În anul 2011, un număr de ţări occidentale au declarat că vor întrerupe ajutorul extern către ţările care nu îşi îmbunătăţesc poziţia faţă de comunitatea gay. În luna octombrie a aceluiaşi an, primul ministru britanic David Cameron a promis că va opri ajutorul de peste 22 de milioane de euro pregătit pentru Malawi, după ce statul a condamnat 2 bărbaţi homosexuali la 14 ani de închisoare. Cameron a mai ameninţat că va reduce cuantumul ajutorului trimis în Uganda, Ghana şi alte state africane care susţin căsătoria tradiţională, relatează cotidianul The Daily Mail.