Campania „Pentru Boston, de la Kabul, cu dragoste“ face înconjurul lumii

10

Atunci când Afganistan şi Statele Unite ale Americii apar în acelaşi context, cel mai probabil că situaţia se referă la război. Însă două ţări care par că nu au nimic în comun oferă o lecţie de iubire unică şi neaşteptată cu ocazia atentatului de la Boston, de la începutul acestei săptămâni.

Pe 15 aprilie, când au avut loc cele două explozii, regizoarea Beth Murphy se afla la Kabul, Afganistan, pentru a filma un documentar. La aflarea ştirii şi în imposibilitatea de a se întoarce acasă, lui Murphy i-a venit ideea de a se fotografia cu un poster pe care scria „Pentru Boston, de la Kabul, cu dragoste" şi de a o trimite acasă. Însă fotografia nu a mai fost făcută niciodată, deoarece Murphy a descoperit ceva surprinzător în capitala Afganistanului.

Deşi îi despart aproape 12.000 de kilometri, afganii din Kabul au fost foarte afectaţi de tragedia din Boston. „De fiecare dată când aud depre atacuri, fie că se petrec în SUA, Pakistan, Anglia sau aici, mă întristez. Toţi acei oameni aveau speranţe şi visuri pentru viitor. Părinţii lor aveau visuri şi speranţe. (…) Nimeni nu ar trebui să treacă vreodată prin aşa ceva. Nevinovaţii suferă întotdeauna cel mai mult", i-a mărturisit regizoarei Frozan Rahmani, reprezentant al organizaţiei CARE International.

Iar opinia sa a fost împărtăşită şi de alţi afgani, care au acceptat să fie fotografiaţi cu posterul, pentru a-şi arăta empatia şi dragostea faţă de semenii lor americani, care suferă. Aşa s-a născut campania omonimă cu mesajul de pe poster, care a făcut deja înconjurul lumii.

„Am decis să mă las fotografiată cu posterul deoarece toţi suntem oameni şi nimeni nu merită să treacă printr-o asemenea experienţă dureroasă. După ce am trăit trei decenii de război, înţeleg perfect starea de după explozii. Consider că cei care organizează asemenea atentate sunt inumani şi cred că cei mai mulţi afgani sunt de aceeaşi părere cu mine“, a declarat Sahera, pentru France 24.