Copiii care nasc copii

1569

Sarcina în timpul adolescenţei este, de cele mai multe ori, un eveniment neplănuit şi neplăcut. Specialiștii avertizează cu privire la consecinţele nefaste pe care le-ar putea avea o sarcină prematură și oferă sfaturi pentru prevenirea acestor situaţii care pot deveni dramatice.

Sarcina în timpul adolescenţei este, de cele mai multe ori, un eveniment neplănuit şi neplăcut. Specialiștii avertizează cu privire la consecinţele nefaste pe care le-ar putea avea o sarcină prematură și oferă sfaturi pentru prevenirea acestor situaţii care pot deveni dramatice.

Un caz şocant a zguduit Marea Britanie. „Mămica vă va iubi întotdeauna!” au fost ultimele cuvinte ale unei tinere mame de doar 20 de ani care s-a sinucis recent, arată Antena 3. Mesajul a fost postat pe contul ei de Facebook, după ce şi-a omorât cei trei copii și înainte să se arunce de la etaj, omorând odată cu sine şi copilul nenăscut pe care îl purta în pântece. Gestul disperat al tinerei mame a venit după aflarea veştii că tatăl copiilor săi o părăsise pentru o altă femeie.

O problemă globală

Din total mondial al naşterilor, peste 10% sunt înregistrate în rândul fetelor aflate la vârste fragede, arată Adevărul. În jur de 16 milioane de adolescente cu vârste cuprinse între 15-19 ani devin mame, număr la care se adaugă peste două milioane de tinere cu vârste de până la 15 ani, arată statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Nici statisticile din România nu sunt mai îmbucurătoare. Aproximativ 8.500 de tinere sub 18 ani devin mame în fiecare an, arată un raport UNICEF din 2009, citat de revista Eva. Astfel, ţara noastră se află pe primul loc în Europa în topul ţărilor cu cea mai mare rată de naştere în rândul minorilor, susţine medicul Tudor Ciuhodaru.

Cine sunt mamele adolescente?

Factori precum abuzul sexual, consumul de tutun, alcool sau droguri, dar şi sărăcia sunt deseori elemente ale portretului mamei adolescente, arată RoMedic. De asemenea, renunţarea la şcoală, lipsa accesului la educaţie sau apartenenţa la o comunitate care încurajează tinerele să rămână gravide de timpuriu completează tabloul.

Stima de sine este un factor care le determină pe unele tinere să se arunce în braţele băieţilor şi bărbaţilor. Vulnerabilitatea crescută a fetelor care nu au încredere în ele sau care suferă de depresie le poate face victimele acelora  care nu urmăresc decât să le seducă pentru a profita de ele. Sunt și tinere care aleg deliberat să rămână însărcintate pentru a se simţi iubite de cineva, sau pentru a-l forţa astfel pe tatăl copilului să se căsătorească, ori pentru că îşi doresc să intre în lumea adulţilor şi consideră că aceasta este o metodă, spun reprezentanţi ai organizaţiei Family Planning Plus.

Și lipsa unei informări riguroase a tinerilor în ceea ce priveşte viaţa sexuală joacă un rol important în această situaţie, alături de educaţia minimală sau inexistentă în ceea ce priveşte metodele contraceptive şi riscurile la care sunt sunt expuşi tinerii în cazul unui contact sexual neprotejat.

Riscurile la care se expune mama adolescentă

Fetele care ajung gravide de la o vârstă fragedă se pot confrunta cu probleme care le afectează atât sănătatea fizică şi psihică, cât şi pe plan social, financiar şi educaţional. Adolescentele însărcinate au mai multe şanse să dezvolte complicaţii în timpul sarcinii sau la naştere, arată Academia Americană de Psihiatrie pentru Copii şi Adolescenţi (AACAP). Una dintre probleme este faptul că ele nu apelează la ajutor medical specializat în timpul perioadei de sarcină. Acest lucru poate conduce la obiceiuri greșite de nutriţie, dar și la consumul de substanţe nocive precum alcoolul, tutunul sau drogurile.

Mai mult, tinerele însărcinate sunt expuse riscului de a dezvolta hipertensiune indusă de sarcină, dar şi preeclamsie, afecţiune caracterizată de creşterea tensiunii arteriale în combinaţie cu excesul de proteine din urină şi care conduce la degradarea organelor interne, arată WebMD.

Din punct de vedere psihologic, mamele adolescente comportă un risc mai mare de a dezvolta depresie post-natală. Mai mult, izolarea sau abandonarea de către familie, prieteni şi chiar de către tatăl copilului pot crea probleme de ordin psihic proaspetei mame (sentimente de frică, singurătate sau depresie).

Ritmul de viaţă pe care îl impune îngrijirea unui nou-născut le determină, în multe cazuri, pe tinerele mame să renunţe la şcoală. Conform statisticilor întocmite de Campania Naţională de Prevenire a Sarcinii în rândul Adolescentelor, aproximativ 40% dintre adolescentele de până la 18 ani care nasc un copil renunţă la studii, arată eHow. Această decizie le afectează şi pe plan financiar, pentru că locul de muncă pe care şi-l găsesc este slab remunerat. Revista de sănătate March of Dimes a arătat că peste jumătate dintre copiii mamelor adolescente trăiesc în sărăcie.

Și din punct de vedere social, tinerele care nasc de la o vârstă fragedă se confruntă cu situaţii dificile. Ele sunt judecate şi criticate de societate pentru lipsa de responsabilitate, ajungând uneori chiar să se îndepărteze de prietenii lor şi să piardă diverse evenimente la care poate şi-ar dori să participe alături de cei dragi (balul de la sfârşitul liceului, admiterea la facultate sau chiar ieşirile în grupuri alături de colegi şi prieteni).

Cum rămâne cu bebeluşii?

Nu numai mama are de suferit în urma unei sarcini premature, ci şi copilul care urmează să ajungă pe lume. În România, în fiecare an, mai mult de 40.000 de copii sunt abandonaţi de mamele lor şi alţi 300.000 de prunci sunt lăsaţi în grija rudelor, spune Tudor Ciuhodaru, citat de publicaţia Eva.

Mai mult, dat fiind faptul că organismul tinerei nu este încă pregătit să ducă o sarcină, bebeluşul se poate naşte prematur. Cu cât copilul este născut mai înainte de termen, cu atât creşte şi riscul ca acesta să dezvolte probleme de sănătate (afecţiuni respiratorii, cognitive sau digestive la care se pot adăuga probleme de greutate).

De asemenea, mediul sărac în care aceştia riscă să crească le poate afecta sănătatea şi viitorul. Faptul că părinţii lor au abandonat şcoala îi poate influenţa şi pe copii să le urmeze exemplu, a arătat un studiu al Campaniei Naţionale de Prevenire a Sarcinii în rândul Adolescentelor, citat de eHow. În plus, o cercetare întocmită de Child Trends a scos la iveală faptul că, la doi ani, un copil provenind dintr-o sarcină neplănuită înregistrează rezultate mult mai slabe la testele cognitive decât un copil de aceeaşi vîrstă, dar care a fost dorit, aflăm dintr-un alt articol de pe eHow.

Din nefericire, în multe cazuri, bebeluşii mamelor foarte tinere ajung să fie neglijaţi şi abuzaţi, informează Academia Americană de Psihiatrie pentru Copii şi Adolescenţi. La o vârstă fragedă, adolescenta nu este suficient de matură pentru a putea îngriji un copil aşa cum se cuvine. În aceste condiţii, dacă nu beneficiază de ajutor din partea părinţilor, a tatălui şi a familiei acestuia sau de la instituţii specializate, comportamentul mamei ar putea pune în pericol viaţa bebeluşului.

Problema tinerilor care ajung să fie părinţi de la o vârstă mult prea fragedă este pe cât de complexă, pe atât de sensibilă. Însă soluţii de prevenire există. Psihiatrul american moderator al unei emisiuni TV care îi poartă numele, Dr. Phil McGraw, recomandă informarea tinerilor cu privire la ceea ce înseamnă viaţa sexuală şi ceea ce implică aceasta. Mai mult, el este de părere că prieteniile romantice de la vârste fragede nu ar trebui încurajate, iar părinţii fetelor ar trebui să fie foarte atenţi în cazul în care acestea se întâlnesc cu băieţi mult mai în vârstă decât ele. Tinerii trebuie încurajaţi să îşi deschidă perspective cât mai largi spre viitor, să privească cu ochi critici realitatea din jurul lor şi să aprecieze mai mult latura educaţională. Nu în ultimul rând, Dr. McGraw susţine că părinţii care construiesc o relaţie strânsă cu copiii lor pot reuşi să le câştige respectul şi încrederea, lucru care le va spori șansele ca tinerii să le asculte sfaturile.