Capacitatea de a ierta: Infectată cu HIV, dar liniştită şi fericită

241

Judith Shaw a fost crescută într-o familie religioasă, iar portretul de familie era perfect. Dar dincolo de aparenţe, totul era haos. Mama ei obişnuia să bea şi tatăl ei la fel. I-a fost răpită copilăria când unchiul ei a început să o abuzeze sexual la vârsta de 7 ani. Calvarul a durat doi ani de zile, după care nu s-a mai simţit niciodată copil. Şi acesta avea să fie doar începutul.

Într-o zi, partenerul ei şi tatăl fetei lor, a venit la ea şi pur şi simplu i-a spus că are SIDA. „Voiam să mor, dar înainte să mor voiam să îl omor pe el." Ba chiar s-a dus la el la uşă, pregătită cu pistolul încărcat, dar când Joe a deschis uşa, ea nu a văzut decât faţa fiicei lor şi a plecat.

Pentru mulţi ani după ce a aflat că a fost infectată, Judith a început să se abuzeze singură. Alcool, marijuana, acid, a luat de toate, exceptând drogurile intravenoase.

A petrecut ani de zile în terapie, singură, neavând pe nimeni care să o susţină. Era singură, cu un copil de care trebuia să aibă grijă. Dar de cum a înţeles că nu mai trebuie să se urască pe sine şi trebuie să înceteze să îşi facă rău, atunci a înţelesc că nici altcineva nu mai poate să îi facă rău.

„Simţeam că nimeni nu mă poate iubi, deoarece am fost ‘pătată' când eram copil şi credeam că e vina mea că mi s-a întâmplat asta," citează Huffington Post.

A trebuit să se ierte pe sine pentru că fura bani de la fiica ei pentru a-şi cumpăra droguri, pentru că poate dacă era mai atentă la relaţia ei, nu i s-ar fi întâmplat asta. Iertarea de sine a eliberat-o şi i-a dat putere să îi ierte şi pe ceilalţi, pe unchiul ei care a abuzat-o sexual şi pe soţul ei care a infectat-o cu HIV.

Nu voia să le dea puterea asupra ei prin faptul că nu reuşea să meargă mai departe şi să îi ierte. „Nu vreau să ajung o bătrână ranchiunoasă, vreau să îmbătrânesc frumos, vreau să mă bucur de viaţă."

A trebuit să ajungă la 52 de ani şi să treacă printr-o viaţă de chin ca să poată să spună că este fericită şi că are alături un soţ care este bun. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru iertare, pentru că acum am pace şi pot să dorm liniştită noaptea", spune acum Judith.

Judith Shaw lucrează în prezent ca recepţioneră la Institutul de Virusologie din Baltimore, unde se foloseşte de experienţa ei pentru a oferi sfaturi, compasiune şi înţelegere celor noi infectaţi cu HIV.