Ce se întâmplă în creierul unui om beat (video)

3347

Milioane de oameni din întreaga lume folosesc zilnic acest drog pentru un singur avantaj: faptul că schimbă rapid dispoziţia consumatorului. Cum reuşeşte să facă acest lucru? Răspunsul vine, împreună cu o animaţie antrenantă, de la ASAP Science.

Pentru început, pe măsură ce alcoolul pătrunde în organism, începe să interacţioneze cu neuronii. Această interacţiune are loc prin intermediul a doi neurotransmiţători cu acţiuni diferite: glutamatul (un neurotransmiţător cu funcţie exitantă) şi gaba (un neurotransmiţător cu funcţie inhibitorie). Dacă glutamatul produce excitaţie neuronală, gaba inhibă acţiune neuronilor şi ajută la organizare şi diferenţierea informaţiei cerebrale. Acţiunile celor doi neurotransmiţători se combină într-o complexitate uriaşă pentru a forma gânduri şi acţiuni.

Alcoolul acţionează asupra celor doi neurotransmiţători inhibând transmiterea de glutamat şi crescând-o pe cea de gaba.

Pentru că glutamatul este inhibat, fluxul de informaţie între neuroni devine mai lent şi doar semnalele mai puternice sunt percepute. Acest lucru se traduce prin faptul că omul simte mai puţin, vede mai puţin, observă mai puţin şi îşi aminteşte mai puţin.

Cu secreţia de gaba mărită şi cea de glutamat inhibată, omul gândeşte foarte puţin, dar cu o claritate foarte mare. Tocmai de aceea, o persoană beată va repeta aceeaşi idee banală, pe care el o percepe ca fiind foarte importantă şi clară pentru el (de exemplu: "e cea mai tare petrecere la care am fost vreodată!"). Altfel spus: gândeşte foarte clar, despre aproape nimic. E uşor să fii binedispus atunci când nu vezi limpede toată realitatea.

 Reversul „avantajelor"

Un experiment bazat pe scanarea creierului a demonstrat că alcoolul nu îi determină pe oameni să se poarte greşit, ci doar le „anulează" frica de consecinţe.

Ceea ce face alcoolul este că înhibă semnalele creierului care transmit înrijorarea cu privire la acţiuni, susţin cercetătorii de la Universitatea din Missouri, care au organizat experimentul. Oamenii care au consumat alcool îşi dau seama că ceea ce fac nu este bine însă nu le pasă, relatează Daily Mail.

Se ştie că un consum moderat de alcool nu afectează abilităţile motorii şi nici capacitatea de învăţare pe termen scurt. Însă, spun oamenii de ştiinţă de la Rutgers, chiar şi într-o cantitate moderată, alcoolul distruge capacitatea creierului de a forma conexiuni neuronale noi.

Cercetătorii susţin, scrie The Atlantic, că un consum moderat şi regulat de alcool „poate avea efecte profunde asupra plasticităţii structurale a creierului adult".

Cine bea?

Consumul de alcool printre adolescenţii din Europa de Est a crescut semnificativ în ultimii zece ani. În schimb, în ţările vestice, rata consumului a scăzut considerabil. Statisticile arată că tot mai multe fete est-europene beau, în timp ce tot mai puţini băieţi din ţările occidentale renunţă la acest obicei.

România este una dintre ţările cu cel mai mare consum de alcool din Europa, potrivit raportului Global status report on alcohol and health, emis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Deși nu conţine o poruncă absolută împotriva alcoolului, Biblia vorbește despre aspectele negative ale acestuia în mai multe rânduri. Care ar trebui să fie până la urmă poziţia unui creștin faţă de consumul de alcool?