Cât de benefică este independenţa în cuplu?

106

„Ne vedem foarte rar și fiecare dintre noi are viaţa lui," a declarat soţia lui Vladimir Putin în faţa reporterilor, atunci când a anunţat divorţul de președintele Rusiei. Evenimentul a fost un pretext pentru ca Eleanor Barkhorn, de la The Atlantic, să analizeze importanţa contraintuitivă a independenţei în cadrul căsniciei.

Independenţa este benefică în căsnicie, susţin experţi în domeniul relaţiilor, din diverse medii (religioase și seculare). De fapt, spun ei, unul dintre cele mai periculoase mituri despre căsătoria de azi este să te aștepţi ca partenerul să poată și să îţi împlinească fiecare dorinţă.

Autoarea Iris Krasnov, care semnează cartea Vieţile secrete ale soţiilor, a intervievat circa 200 de femei care au fost căsătorite timp de peste 15 ani și a descoperit că acestea aveau cel puţin un element în comun. Atât ele, cât și partenerii lor aveau vieţi împlinite în afara relaţiei lor.

„Dacă depinzi de cineva pentru a fi fericit, ai deja biletul pentru divorţ," declara, prin urmare, Krasnov. „Dacă întâlnesc un cuplu care se tulbură după 30, 40, 50 de ani, întreb 'ce faceţi pentru ca propriul vostru suflet să fie împlinit, să se simtă plin de sens, să simtă că viaţa are un rost în afară de acela de a fi o soţie, o mamă, o persoană care are grijă ca toate lucrurile să meargă bine în cămin?'".

Cazul familiei Putin pare să contrazică beneficiile independenţei în cuplu însă, avertizează Barkhorn, este probabil ca cei doi să nu se fi bucurat în egală măsură de independenţa lor, sau cel puţin, nu de la bun început.