SUA ia în vizor gazele de șist din România

18

Agenţia guvernamentală americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA) a declarat că România are rezerve de gaze de șist de 1.444 miliarde de metri cubi, o adevărată comoară.

Raportul arată că un asemenea zăcământ ar putea acoperi consumul necesar pentru următorii 100 de ani, în condiţiile în care anual se consumă 14 miliarde de metri cubi, cantitate asigurată în proporţie de 80% din producţia internă. Diferenţa este importată din Rusia, prin intermediari, la preţuri ridicate.

Potrivit raportului EIA, România se află pe locul 3 în Europa, după Polonia și Franţa, în ceea ce privește rezervele de gaze de șist, scrie Gândul. Pe de altă parte, SUA deţine cele mai mari rezerve de gaze de șist din lume, urmată de China, Argentina, Algeria, Canada și Mexic.

Potrivit estimărilor instituţiei americane, explorarea zăcămintelor ar crește cu 50% rezervele de petrol și de peste 10 ori rezervele de gaze naturale, și ar putea încheia dependenţa faţă de Rusia. În România, grupul american Chevron deţine mai multe licenţe de explorare a gazelor de șist, în judeţul Vaslui și în Dobrogea.

Guvernul Ponta a dat deja undă verde pentru procesul de explorare. Următorul pas ar fi acordarea licenţelor de exploatare. Problema este că metoda fracturării hidraulice, prin care se extrage gazul de șist, prezintă un pericol serios pentru mediu, faună și locuitori. Franţa a interzis în vara anului 2011 această activitate, Guvernul şi Parlamentul bulgar au adoptat măsuri asemănătoare în 2012, Danemarca, Olanda, Cehia și Irlanda au instituit moratorii, și de asemenea Germania în landul Westafalia-Renania de Nord. În Marea Britanie, ca urmare a seismelor produse la Blackpool datorită fracturării hidraulice, activitatea de explorare a fost un timp suspendată.