Ce probleme întâmpină femeile muncitoare care devin mame?

195

Multe dintre femeile care decid să devină mame se confruntă cu teama de a-i da şefului această veste, deoarece cred că această decizie le poate afecta cariera şi chiar locul de muncă.

Cel puţin jumătate dintre femeile muncitoare care vor să aibă un copil se tem de posibila reacţie a şefului în momentul când primeşte vestea că sunt însărcinate, potrivit unui sondaj. Dintre cele 1.000 de femei muncitoare, pe punctul de a deveni mame, care au participat la studiu, majoritatea nu-şi cunoştea drepturile şi se temea de faptul că dacă ar întreba, acest lucru le-ar putea afecta locul de muncă sau cariera. Coordonatori studiului cred că această teamă de a întreba, de a vorbi, în calitate de angajat, iar necomunicarea din partea angajatorului, trebuie înlăturate, notează Daily Mail.

Mai mult decât atât, acum câteva luni, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIT) declara că discriminarea la locul de muncă a femeilor însărcinate s-a intensificat în ţările dezvoltate, din cauza crizei economice. De asemenea, Laura Addati, specialistă în neonatologie la OIT, spunea că aceste femei sunt discriminate, deoarece sarcina este considerată o povară, însă aceasta are, de fapt, multe beneficii. Cu toate că aproximativ 70 de ţări au aderat la convenţiile OIT în ceea ce priveşte protejarea maternităţii, aceste situaţii de discriminare sunt frecvente. OIT a înregistrat cazuri de femei care atunci când au anunţat că sunt însărcinate au fost concediate, au fost obligate să semneze documente prin care renunţau la drepturile inerente maternităţii sau care au fost obligate să-şi facă testul de sarcină înainte de a fi angajate.

În Italia s-au înregistrat 800.000 de cazuri de femei obligate să renunţe la drepturile lor, în Anglia – 22.000 de femei au întâmpinat aceleaşi probleme, în Honduras au fost cazuri de femei care au fost obligate să-şi facă testul de sarcină înainte de a fi angajate, sau pentru a nu fi concediate, în timp ce în SUA s-au plătit aproximativ 150 de milioane de dolari indemnizaţie femeilor discriminate.