Ce vor tinerii români (sondaj Reader`s Digest)

16

Săptămâna trecută au fost date publicităţii rezultatele sondajului „Ce vor tinerii români", realizat de publicaţia Reader's Digest. Anteriorul sondaj fusese realizat în 2005, iar acum s-au analizat comparativ rezultatele după cinci ani.

Ultimii cinci ani au fost văzuţi de tinerii români în culori închise: 91% dintre ei cred că în această perioadă situaţia economică a ţării s-a schimbat în rău; 70% cred că a scăzut calitatea sistemului de învăţământ și de sănătate; 58% cred că suntem mai puţin civilizaţi decât acum cinci ani.

Ca atare, optimismul tinerilor a scăzut. În anul 2005 erau 62% care afirmau că în ultimii cinci ani situaţia lor se schimbase în bine. Acum acest lucru a mai fost confirmat doar de 23%. Speranţele pentru un viitorul mai bun în următorii cinci ani erau exprimate de 75% dintre tineri în 2005 faţă de doar 43% anul acesta. Valorile centrale ale tinerilor sunt siguranţa (79%) și viaţa de familie (75%). Doar 29% visează la o viaţă palpitantă.

Solicitaţi să enumere primii cinci factori care determină succesul în viaţă, tinerii au notat: educaţia, competenţele, încrederea în sine și apoi rudele sau prietenii cu influenţă, situaţia financiară bună sau norocul. A fi religios ca factor de succes este cotat pe penultimul lorc În privinţa religiei, în urmă cu cinci ani 34% dintre tineri se declarau religioși, persoane care urmau învăţăturile bisericii. În 2010 procentul lor a scăzut cu 13%. În schimb procentul tinerilor care spun că nu sunt religioși a crescut de la 5% la 10%.

Mitul conflictului între generaţii este spuberat: aproape 60% sunt de acord sau oarecum de acord cu principiile și stilul de viaţă al părinţilor lor. Rezultatele pe larg ale întregului sondaj pot fi urmărite aici.

Sondajul a fost realizat în septembrie 2010 de revista Reader's Digest prin intermediul institutului de sondare a opiniei publice IMAS Marketing&Sondaje. Eșantionul a fost de 1041 persoane, din 91 de localităţi din Romania, din care 216 tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 ani.