Norvegia: ţara în care se trăiește cel mai bine

588

Norvegia este ţara în care este cel mai bine să trăiești, arată un raport ONU publicat joia trecută. La polul opus se află Zimbabwe, ţara în care se trăiește cel mai rău.

Raportul Global al Dezvoltarii Umane 2010 elaborat de Programul de Dezvoltare al Naţiunilor Unite a măsurat starea de bine a locuitorilor din 169 de ţări ale lumii, pe parcursul a 20 de ani, plasează Norvegia, Australia și Noua Zeelandă pe primele locuri în topul ţărilor în care este cel mai bine să trăiești. Republica democrată Congo și statul Zimbabwe au fost poziţionate pe ultimele locuri ale clasamentului.Studiul, care a combinat indicatori precum prosperitatea economică a cetăţenilor, precum și nivelul de educţaie și speranţa de viaţă, a poziţionat Japonia pe primul loc între ţările cu cei mai longevivi locuitori, media de vârstă fiind de 83,6 ani. Afganistanul s-a plasat pe ultimul loc la acest criteriu, cu o vârstă medie a mortalităţii de 44,6 ani. Cei mai bogaţi cetăţeni ai lumii sunt locuitorii statului Liechtenstein, care au un venit anual pe cap de locuitor de 81.011 de dolari, de 460 de ori mai mare decât un cetăţean al statuui Zimbabwe, care câștigă, în medie 176 de dolari pe an.

România s-a clasat pe locul 50, progresând de la o speranţă de viaţă de 69,6 ani, la începutul studiului, la 73,2 ani în 2010. În privinţa bunăstării populaţiei, studiul arată o creștere de 44% a venitului naţional brut, de la 8.929 de dolari pe an în 1990, la 12.884 de dolari în 2010.

Per ansamblu, mesajul indexului este unul pozitiv, spun autorii lui. Cel mai important progres realizat de-a lungul timpului a fost înregistrat de republica Oman, care și-a îmbunătăţit semnificativ sistemul de educaţie și de China, în care nivelul de trai a crescut proporţional cu economia ţării. Raportul arată însă și impactul negativ al distribuţiei inegale a educaţiei, sănătăţii și venitului, precum și al inegalităţii dintre sexe.