Cea mai înfloritoare industrie din India: albirea pielii

373

Dorinţa de a avea o piele mai albă nu este o noutate în India. De secole, femeile din Asia de Sud au fost crescute să aprecieze frumuseştea în funcţie de culoarea pielii, cu cât e mai albă, cu atât e mai frumoasă. Cu toate astea, în ultimul timp, aceasta a devenit o obsesie printre femei şi o oportunitate pentru industrie.

Un produs pentru albirea organelor genitale a cauzat foarte multă vâlvă în India. În reclamă se sugerează că un soţ nu îşi poate iubi soţia decât după ce aceasta foloseşte produsul respectiv. Un oficial din guvern a făcut chiar o cerere ca produsul să fie retras de pe piaţă.

În ciuda problemelor ridicate de-a lungul anilor în ceea ce priveşte această situaţie, industria cremelor şi loţiunilor care promit albirea pielii este înfloritoare şi acum se adresează şi bărbaţilor. Actori respectaţi din Bollywood fac reclamă la deodorante sau pudre de talc care albesc pielea de la subraţ. Fete aspirante la actorie au fost refuzate din cauză că pielea lor e prea închisă la culoare, scrie jurnalistul Rajini Vaidyanathan, pentru BBC.

Companiile specializate din domeniu se întrec în campanii de publicitate care se atragă prin apelul la nişte prejudecăţi care nu sunt logice, dar cu toate astea continuă să existe în India modernă din ziua de azi.