Cele 5 oportunităţi pe care le ascunde fiecare eşec

455

De sute de ani, oamenii încearcă să afle care este formula succesului. În acest sens, mulţi își fac un scop în viaţă din evitarea eșecului. Motivul invocat adesea este că înfrângerea creează sentimentul ratării sau mediocrităţii. Și totuși, succesul se naște din eșec, iar pierderea este parte esenţială a victoriei.

Jennifer Kromberg, psiholog și consultant pentru Torrance Memorial Medical Center, a sintetizat într-un articol publicat pe Psychology Today nu mai puţin de cinci maniere în care un eşec ne poate face viaţa mai bună. Ea trece, aşadar în revistă, cinci atuuri pe care le putem câştiga după un insucces.

  1. Compasiune. Când ne confruntăm cu momente ale vieţii care ne bulversează avem ocazia de a dezvolta mai multă empatie și compasiune pentru noi și pentru alţii. Din imperfecţiune se naște compasiunea. Practic, împreună cu eșecul vine și posibilitatea relaţionării cu alţii prin intermediul slăbiciunilor noastre, spune Kromberg.
  2. Umilinţă. Nu este nimeni care să fi ajuns la un mare succes fără să fi eșuat de nenumărate ori. Conștientizarea acestei realităţi generează umilinţă, ceea ce constituie semnul unei persoane ce a experimentat cu adevărat succesul. Eșecul ne permite să apreciem frumuseţea victoriilor atunci când acestea apar, datorită înţelegerii corecte a eșecului.
  3. Înţelepciune. Când ne confruntăm cu eșecurile și umilinţele noastre, suntem puși în situaţia de a învăţa lecţii care altfel ar fi mai greu disponibile. Aceasta se datorează nu atât suferinţei sau înaintării în vârstă ca sursă de înţelepciune, ci multitudinii de experienţe care facilitează învăţarea.
  4. Curaj. Atunci când trecem prin sentimente de dezamăgire și învăţăm că le putem supravieţui, devenim mai puţin rezervaţi în asumarea unor riscuri.
  5. Oportunitate. De prea de multe ori, oamenii evită să facă lucruri la care știu că nu sunt buni. Însă, limitarea doar la acele aspecte ale vieţii faţă de care ne simţim mai capabili este un traseu sigur de îngustare a vieţii. Rezultatul este că teama de eșec determină o pierdere a unor oportunităţi necesare pentru progresul nostru.

Nu doar psihologii sunt interesaţi de adoptarea unei atitudini corecte faţă de eșecuri. Renumitul om de afaceri și autor Robert Kiyosakiafirmă în cartea Tânăr și bogat că „provocarea pe care trebuie s-o înfruntăm este de a accepta întâi eșecul și apoi victoria. Trebuie să sărutaţi mai multe broaște pentru a-l descoperi pe adevăratul prinţ.”

Și John Maxwell, desemnat de New York Times drept cel mai bun autor de bestseller-uri, sugerează că diferenţa dintre oamenii mediocri și oamenii de succes o constituie modul în care percep eșecul și reacţionează în faţa acestuia. Într-una din cărţile sale, Eșecurile pot conduce la succes, Maxwell susţine că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă oamenii în cazul unui eșec o reprezintă faptul că se grăbesc să judece situaţiile izolate din viaţa lor și să le eticheteze drept eșecuri. Dimpotrivă, ei ar trebui să păstreze permanent în minte imaginea de ansamblu și să vadă dincolo de dificultăţile clipelor prezente.