Majoritatea CV-urilor românilor conţin minciuni

61

90% dintre CV-urile românilor conţin minciuni, discrepanţe sau modificări, din dorinţa de a cosmetiza imaginea şi de a impresiona angajatorul, potrivit unui studiu recent.

Cea mai frecventă minciună întâlnită în CV-uri este exagerarea experienţei în câmpul muncii sau perioada angajării, întâlnită în mai bine de jumătate din cazurile celor selectaţi pentru sondajul Mindit. Alte minciuni privesc anul absolvirii studiilor universitare sau denumirea exactă a postului ocupat într-o firmă, iar altele sunt de o importanţă minoră, notează capital.ro.

Mindit, una dintre firmele specializate în background screening din România (verificarea detaliată a informaţiilor cuprinse în CV-ul unui candidat) a întocmit următoarele statistici în urma studiului:

– 90% dintre CV-urile cuprinse în studiu conţin discrepanţe de orice fel;- 9% dintre CV-urile verificate conţin informaţii inexacte în privinţa anului absolvirii studiilor;- 51% dintre CV-uri conţin discrepanţe minore în ceea ce priveşte perioada angajării;- 24% dintre CV-uri conţin discrepanţe majore în privinţa perioadei angajării;- 12% dintre CV-uri conţin discrepanţe în ceea ce priveşte denumirea postului ocupat.

În România, din ce în ce mai multe companii apelează la serviciile de verificare a trecutului profesional al candidaţilor. Background screening este o practică foarte folosită în ţările dezvoltate, lucru care în România este împiedicat de faptul că legislaţia nu facilitează încă verificările de identitate sau altele, care ar putea furniza informaţii importante asupra profilului candidatului.

„Într-o ţară în care rata de promovare a examenelor importante este din ce în ce mai scăzută, în care oamenii se bazează pe faptul că nimeni nu verifică autenticitatea informaţiilor oferite de către candidaţi, în care bazele de date publice aproape că nu există, fenomenul diplomelor false este o stare de fapt," a declarat Irina Arsene, fondatoarea primei companii de background screening în România.