Cele patru eșecuri ale noii legi anti-viol din India

926

India a votat joia trecută o nouă lege împotriva violenţei sexuale, ca urmare a presiunilor publice declanșate în decembrie 2012 de moartea unei studente la medicină, în urma unui viol în grup. Deși conţine îmbunătăţiri vizibile în unele aspecte faţă de varianta anterioară, noua lege are numeroase deficienţe și încalcă obligaţiile internaţionale pe care India le are în materie de drept, atenţionează organizaţia Amnesty International, citată de Ekklesia.

„Noua lege conţine anumite elemente binevenite", afirmă G. Ananthapadmanabhan, director executiv al organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International India. El a continuat: „Legea incriminează numeroase forme de violenţă împotriva femeilor, incluzând atacurile cu acid, hărţuirea și voyeurismul. E mai adaptată nevoilor persoanelor cu dizabilităţi și înlătură imunitatea angajaţilor din aparatul de stat acuzaţi de viol sau altă formă de violenţă sexuală."

Pe de altă parte, Amnesty International atrage atenţia asupra faptului că legea eșuează în a aborda anumite aspecte-cheie ale problemei violenţei cu care femeile indiene sunt nevoite să se confrunte:

Recunoașterea limitată a violului în cadrul căsătorieiLegea nu incriminează violul comis asupra soţiei, dacă aceasta are peste 15 ani. Numai violul comis în contextul în care soţii locuiesc separat poate fi pedepsit, și chiar și atunci cu cea mai mică sancţiune aplicată în cazul violului în afara căsătoriei. Această prevedere sfidează dreptul femeilor la egalitate și la autonomie sexuală, consideră Amnesty. În plus, permiterea violului în cazul unei fete în vârstă de 15-18 ani de către soţul ei contravine obligaţiilor legale internaţionale ale Indiei privind protecţia copiilor.

Imunitatea forţelor de securitateLegea nu înlătură imunitatea legală a forţelor de securitate acuzate de violenţe sexuale. Întrucât guvernul acordă rareori permisiunea urmăririi penale în aceste cazuri, forţele de securitate sunt așezate, în realitate, deasupra legii, încălcând dreptul victimelor la remediere, subliniază Amnesty.

Pedeapsa cu moarteaLegea permite executarea atacatorilor în cazul în care victima a murit sau a intrat într-o comă prelungită, ori în cazul în care se dovedește că atacatorul este recidivist. Amnesty se opune pedepsei cu moartea în toate cazurile, fără excepţie, considerând-o o metodă degradantă și inumană, și o violare a dreptului la viaţă. Două treimi din statele lumii au renunţat la pedeapsa capitală, reflectând tendinţa globală către abolirea ei.

Închisoare pe viaţă, fără posibilitatea eliberăriiPentru anumite infracţiuni, incluzând violul în grup comis de persoane aflate în poziţii de autoritate, legea prescrie pedepse care se extind până la închisoarea pe viaţă. Negarea opţiunii de revizuire a pedepsei, a remiterii sau a comutării ei ignoră obiectivul de reabilitare al pedepsei, afirmă Amnesty.

În decembrie 2012, moartea unei tinere din Delhi în urma unui viol în grup a dat naștere la proteste de proporţii, care au rezultat în cereri de reformare a codului penal indian. Guvernul a numit un comitet format din trei membri, condus de fostul Șef al Curţii Supreme de Justiţie, J.S. Verma, pentru a revizui legea împotriva abuzului sexual. Cu toate acestea, în luna februarie, președintele a semnat varianta actuală de lege, care ignoră numeroase recomandări importante ale Comitetului Verma.