Un hacker pretinde că ştie cât de vast este internetul

30

Un haker care a dorit să îşi păstreze anonimatul, spune că a reuşit să măsoare internetul în starea sa din 2012, informează Spiegel.

Un haker, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, spune că a reuşit să măsoare internetul în starea sa din 2012, informează Der Spiegel.

Totul a pornit de la curiozitatea acestuia de a descoperi câte dispozitive online pot fi deschise prin folosirea unei parole universale (presetată din fabrică) precum „root", se arată în raportul proiectului, intitulat Internet Census 2012, arată aceeaşi sursă. Rezultatele au arătat că sute de mii de astfel de device-uri nu folosesc parole personalizate, iar unele dintre acestea nu sunt securizate prin nici o parolă.

Proiectul s-a concentrat asupra routerelor accesibile de către oricine prin introducerea parolelor standard, şi nu asupra parolelor reţelelor wireless (WLAN). Programul de scanare folosit de hacker descoperea device-uri pe care le putea accesa și copia, iar procesul continua către alte device-uri. Astfel, într-o singură zi, hackerul anonim a descoperit 100.000 de device-uri pe care le putea controla cu uşurinţă.

Demersul hackerului nu a fost făcut cu rea intenţie. El susţine nu a schimbat parolele şi nu a modificat datele device-urilor pe care le-a scanat. De asemenea, programul lui trimitea un document fiecărui device accesat cu date legate de proiect, precum şi o adresă de contact la care se puteau trimite informaţii utile cercetătorilor în securitate: „Am făcut asta în modul cel mai puţin invaziv şi cu respect considerabil pentru intimitatea userilor dispozitivelor".

Rezultatele raportului Internet Census arată că există aproximativ 1.3 miliarde de adrese IP, dintre care în jur de 450 de milioane sunt „în funcţiune şi accesibile". Numerele din studiu nu se referă la numărul de calculatoare online, deoarece în spatele fiecărei adrese IP pot exista chiar sute de device-uri.

Chiar dacă metoda folosită de hacker este ilegală, aceasta trage un semnal de alarmă cu privire la nesiguranţa navigării pe internet.