China: Avorturile forţate aruncă din nou blamul asupra politicii copilului unic

93

Când are mintea limpede, Gong Qifeng își amintește cum a implorat mila celor care au legat-o de pat înainte să îi injecteze în pântece otrava care i-a ucis copilul nenăscut. Însă mintea limpede este un lux pentru tânăra de doar 25 de ani, care a fost diagnosticată cu schizofrenie la scurt timp după avortul forţat la care a fost supusă acum doi ani.

Când are mintea limpede, Gong Qifeng (foto) își amintește cum a implorat mila celor care au legat-o de pat înainte să îi injecteze în pântece otrava care i-a ucis copilul nenăscut. Însă mintea limpede este un lux pentru tânăra de doar 25 de ani, care a fost diagnosticată cu schizofrenie la scurt timp după avortul forţat la care a fost supusă acum doi ani.

Associated Press a relatat povestea ei, o traumă care continuă și azi cu lupta tinerei femei pentru a obţine o subvenţionare de la stat pentru tratamentul psihiatric de care are nevoie. Soţul lui Gong Qifeng, Wu, este convins că avortul prin care a trebuit să treacă i-a declanșat boala. Autorităţile însă pledează pentru o altă variantă: trăsăturile psihologice ale tinerei ar fi mai degrabă responsabile pentru situaţia ei.

Wu povestește că nu s-a îngrijorat foarte tare atunci când soţia lui a rămas însărcinată cu al doilea copil. În satul lor, unele familii aveau deja doi, chiar trei copii. Însă situaţia a devenit dramatică atunci când autorităţile locale pentru planificare familială au aflat despre sarcina ei. După avort, Gong Qifeng le mărturisea jurnaliștilor că „a fost cea mai mare durere din viaţa mea, mai mare decât durerile nașterii. Nici nu pot să vă descriu. Și a devenit și o durere psihică. Mă simt ca un cadavru viu."

Mediatizarea cazului ei nu i-a adus însă asigurarea că se va face dreptate. Din contră, AP relatează că cei doi tineri au fost ridicaţi de poliţie „pentru negocieri", după cum declara Wu. La momentul redactării materialului de la agenţia de presă, cei doi se așteptau să fie eliberaţi în câteva ore.

Milioane de povești asemănătoare

Activiştii pro-viaţă chinezi susţin că, de la implementarea măsurii copilului unic, milioane de femei au fost forţate să avorteze sau au fost sterilizate în mod ilegal. Numărul avorturilor a fost cel mai mare în 1983 când Ministerul Sănătăţii a înregistrat 14 de milioane de cazuri. Din anul 2000 numărul avorturilor înregistrate s-a menţinut la aproximativ 7 milioane pe an, cu un vârf în 2008, de 9,17 milioane de avorturi. Dar în realitate, numerele sunt mult mai mari, susţin activiștii.

Deși i se spune „politica unicului copil", oficial este denumită „politica de planificare familială" și este metoda prin care Partiul Popular chinez a găsit cu cale să controleze expansiunea demografică a Chinei. Consecinţa dorită la implementarea, în 1979, a acestei limitări este diminuarea problemelor sociale, economice și de mediu ale Chinei. Însă măsura este foarte controversată, atât la nivel conceptual, cât și la nivel de implementare, criticii reclamându-i consecinţe sociale negative.

Disfuncţionalităţile politicii copilului unic

Cei care se opun acestei politici spun că implementarea ei a dus la o creștere a numărului de cazuri de avort forţat, la o creștere a ratei infanticidului feminin, sau chiar la ascunderea nașterii copiilor de sex feminin. În plus, aceeași politică ar putea fi de vină pentru dezechilibrul cu care se confruntă populaţia Chinei, la nivelul împărţirii pe sexe. Cu toate acestea, circa 76% dintre chinezi se declară în favoarea politicii copilului unic, a arătat un sondaj Pew, efectuat în 2008.

E important de menţionat că, în ciuda numelui, politica unicului copil tolerează și excepţii. Familiile de la ţară pot avea și un al doilea copil, dacă primul este fată sau dacă suferă de un handicap. La fel, familiile în care niciunul dintre părinţi nu are fraţi pot avea doi copii. Minorităţile etnice, precum și locuitorii regiunilor administrative Hong Kong și Macao, și străinii nu intră sub incidenţa acestei politici. Practic, potrivit unei statistici dn 2007, apoximativ 35,9% din populaţia Chinei ar fi în situaţia de a respecta această politică.