„Mușcătura” frigului polar

215

Un bărbat care a evadat dintr-o închisoare americană s-a predat de bună voie la poliţie, sperând să ajungă cât mai repede înapoi în celula sa. Cam atât de frig a fost zilele acestea în Statele Unite.

Primele reacţii la valul de frig care a lovit SUA, numit „vortex polar”, au fost puţin ironice din partea europenilor, în ideea că americanii tremură în faţa primilor fulgi de zăpadă, mulţi dintre ei fiind obișnuiţi să petreacă și Crăciunul în mânecă scurtă. Între timp însă a îngheţat și cascada Niagara sau, mai bine, zis o parte din ea. Cel puţin 13 persoane și-au pierdut viaţa, în timp ce Serviciul Naţional de Meteorologie, din SUA, anunţa temperaturi cu 23-25 de grade mai puţin decât media pentru această perioadă în state precum Delaware, Washinghton D.C., Maryland, New York, Virginia, Ohio şi Minnesota, Wisconsin etc. În Chicago, temperaturile au scăzut la -26 de grade Celsius, dar temperatura resimţită era de -53 de grade Celsius, motiv pentru care autorităţile i-au avertizat pe oameni să nu își părăsească locuinţele, dacă nu vor să îngheţe, la propriu.

Ce este vortexul polar?

Vortexul polar, sau ciclonul polar, este ca un mare buzunar de aer extrem de rece, cel mai rece din emisfera nordică, de presiune extrem de joasă, care circulă în sens contrar acelor de ceasornic (formând imaginea unui melc) și care de obicei stă deasupra regiunii polare și menţine circulaţia aerului rece în interiorul acestor regiuni. Temperaturile au scăzut drastic în SUA când vortexul a fost împins spre sud, afectând porţiuni extinse din Statele Unite, dar și părţi din Canada.

Experţii meteorologici de la AccuWeather au explicat care a fost cauza acestei deplasări. Este normal ca vortexul polar să se miște în timpul sezonului de iarnă, dar nu atât de mult. Ceea ce l-a împins atât de departe a fost un front de aer de presiune foarte ridicată, originar din Pacificul de Est, care, în mod normal, se poate întinde până în Alaska, dar de data aceasta a ajuns și la Polul Nord, împingând vortexul polar mai spre sud. Aceasta însă nu este nici pe departe singura explicaţie.

Este de vină încălzirea globală sau nu?

Fenomenul încălzirii globale este încă întâmpinat de mulţi dintre noi cu o doză bună de scepticism, iar cu acest vortex polar din Statele Unite, ne putem întreba de ce este atât de frig, dacă planeta se încălzește?

Pentru unii, explicaţia vortexului polar este foarte simplă. În lipsa unor dovezi clare și a unor cercetări cu concluzii de necontestat, explicaţia poate fi că „deseori atmosfera se repetă”, spune Bob Oravec, de la Staţia Naţională de Meteorologie din Maryland. În ierni cu temperaturi minime record în State, ca în ianuarie 1994, 1985 și 2009, tiparele atmosferice erau similare cu ce s-a putut observa în această săptămână, spune el.

Alte persoane au o explicaţie care implică fenomentul încălzirii globale, persoane care nu pot decât să zâmbească ironic când cineva spune că vortexul polar este însuși demonstraţia că încălzirea globală nu există. Convingerea acestor oameni de știinţă, precum cercetătoarea Jennifer Francis, de la Universitatea Rutgers, se bazează pe faptul că regiunea arctică să încălzește mai repede decât restul planetei, din cauza dispariţiei gheţii polare. Gheaţa albă strălucitoare reflectă energia înapoi în spaţiu, pe când în lipsa ei, apa de un albastru închis o absoarbe. Temperatura în regiunea arctică a crescu cu aproximativ 2 grade Celsius faţă de anii 1960.

Cu alte cuvinte, diferenţa de temperatură între Polul Nord și America de Nord este din ce în ce mai mică. În mod normal, curentul de aer vest-est, adică vortexul polar, care înconjoară emisfera nordică, menţine aerul rece de presiune joasă deasupra regiunii arctice, iar aerul cald, de presiune înaltă, deasupra regiunilor temperate, unde locuiesc oamenii. Însă creșterea temperaturii la pol ar fi de vină pentru mișcarea de zig-zag a vortexului, care duce temperaturile calde mai spre nord și cele reci mai spre sud. „Adevărul este că vortexul lovește și sudul și nordul, cauzând mai multe fenomene meteo ciudate în mai multe locuri din emisfera nordică”, citează Businessweek. Dacă în New York este extrem de frig, Australia tocmai a încheiat cel mai călduros an din istorie, cu 1,2 grade Celsius peste medie.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.