Cinci fapte mai puţin cunoscute din viaţa dură a fetelor-mirese

871

Christina Asima are doar 13 ani, dar poartă pe faţă urmele adânci ale maturizării precoce. Locuieşte într-un sat în Malawi, în sudul Africii. Este timidă, dar bine educată, şi a trecut deja printr-un divorţ. Peste bluza roz poartă, într-un şal albastru, un bebeluş dolofan de doar opt luni. Nu, nu este fratele ei, ci fiul născut în urma unei căsătorii forţate cu un bărbat mai mare decât ea. Christina şi fiul ei - doar două chipuri prea tinere, simbolul unei realităţi obişnuite atât în ţările în curs de dezvoltare, cât şi în cele dezvoltate.

În Malawi, jumătate dintre fete sunt deja căsătorite înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, cele mai multe chiar înainte de împlinirea vârstei de 15 ani. De cele mai multe ori, familiile aleg să îşi vândă fetele bărbaţilor maturi pentru un trai mai bun sau pentru plata unei datorii. Chiar dacă părinţii sunt convinşi că fac ceea ce este mai bine pentru tinere, ele devin, în cele din urmă, sclavele soţilor şi familiilor acestora.

Regula este că femeia mănâncă ultima, după ce socrul şi soţul s-au săturat. Regula este că femeile nu au niciun cuvânt de spus nici în privinţa procreerii, nici în privinţa abuzurilor domestice. Şi, din păcate, regula arată că a te căsători în copilărie nu este specific doar pentru Malawi, ci şi pentru ţări dezvoltate, precum SUA. Cu toate că are o amploare mai mică, câteva zeci de mii de fete sunt căsătorite din copilărie sau adolescenţă cu bărbaţi în vârstă chiar în familiile de emigranţi din Statele Unite.

După o vizită în Malawi, Jennifer Ludden, jurnalistă pentru postul public de radio NPR, a realizat un reportaj în care explică, în detaliu, cinci lucruri mai puţin cunoscute despre căsătoria cu minore.

Primul aspect şocant este amploarea fenomenului. Una din trei fete care locuiesc în ţările în curs de dezvoltare este căsătorită înainte de a împlini 18 ani şi una din nouă înainte de a împlini 15 ani. Centrul Internaţional de Cercetare a Situaţiei Femeilor estimează http://www.icrw.org/child-marriage-facts-and-figures că anual 14 milioane de fete şi adolescente din întreaga lume sunt obligate (de cele mai multe ori de părinţi) să se căsătorească cu bărbaţi maturi. Rata cea mai ridicată a acestor căsătorii se găseşte în ţările subsahariene, dar numărul cel mai mare este în Asia de Sud (regiune în care se află Afganistan, Bangladeş, Butan, India, insulele Maldive, Nepal, Pakistan şi Sri Lanka).

Al doilea aspect îngrijorător este că numărul mireselor-copii este în creştere, mai ales în ţările în care populaţia este în creştere vertiginoasă. Spre exemplu, UNICEF estimează că numărul fetelor ce devin mame înainte de a împlini 15 ani, în Africa subsahariană se va dubla până 2030.

Al treilea aspect mai puţin cunoscut este că decesul mamei la naştere şi complicaţiile asociate sarcinii reprezintă prima cauză de deces a fetelor cu vârste între 15 şi 19 ani, în ţările în curs de dezvoltare. Cele mai multe fete nu sunt pregătite fizic pentru a rămâne însărcinate sau pentru a da naştere unui copil, de aceea fetele cu vârsta sub 15 ani prezintă un risc de cinci ori mai mare de a muri în timpul travaliului decât femeile care nasc primul copil la 20 de ani. De asemenea, fetele care devin mame înainte de împlinirea vârstei de 18 ani au un risc cu 60 de procente mai mare de a deceda în primul an după naşterea primului copil.

În al patrulea rand, părinţii care îşi oferă fiicele spre căsătorie de la vârste fragede sunt convinşi că le fac un bine şi că le asigură un viitor financiar promiţător. Pe de o parte, şi părinţii au de câştigat, deoarece primesc o zestre şi daruri din partea familiei bărbatului, importante mai ales în perioadele de secetă, când viitorul este incert. Pe de altă parte, în unele ţări adolescentele necăsătorite sunt supuse riscului de a fi violate chiar ziua în amiaza mare, iar o căsătorie le protejează de această traumă şi stigmă, care le-ar împiedica să se mai căsătorească.

În cele din urmă, căsătoriile cu minore afectează viitorul economic al ţărilor de origine. Banca Mondială a avertizat că ţările în care aceste căsătorii sunt obişnuite suferă şi la capitolul productivitate şi la capitolul venituri. Renunţarea la şcoală, din cauza obligativităţii căsătoririi şi a procreerii, şi imposibilitatea acestor fete de a avea un loc de muncă înseamnă pierderi de miliarde de dolari în produsul intern brut al respectivelor state. Aceasta nu include preţul social scump pe care îl vor plăti în viitor ţările unde jumătate din populaţie nu a beneficiat de educaţia de bază.