Cleric yemenit și fetiţă-mireasă, în dezbatere faţă în faţă

215

Nada Al-Ahdal, o fetiţă de 11 ani din Yemen, a ajuns în presa internaţională după ce la 10 ani a fugit de acasă, pentru că părinţii urmau să o vândă în căsătorie. Acum a ajuns din nou în presă, în urma unei confruntări cu un cleric musulman, la o televiziune libaneză, în care expune pericolele la care sunt expuse fetele prin aceste căsnicii.

Fragmentul video care a apărut pe internet a fost tradus de către Institutul Media de Cercetare din Orientul Mijlociu (MEMRI). Fetiţa mărturisește că a fugit pentru că vroia să continue să înveţe. „Mi-au spus că este un joc (căsătoria), dar nu este așa. Te transformă în sclav și îţi pune pe umeri o greutate mai mare decât poţi să duci", a declarat ea, conform Israel National News. Nada a spus că nu a încurajat-o nimeni să fugă, dar că simţea că dacă scapă, acela va fi sfârșitul ei.

Bărbatul cu care trebuia să se căsătorească are 26 de ani și a plătit echivalentul a 2.000 de dolari părinţilor ei. Nada locuiește acum cu unchiul ei, care era și el prezent în emisiune și care a mărturisit că fata mai are o soră de 14 ani, care tocmai s-a căsătorit, și una de 12 care este logodită.

Citește și Miresele Opiumului – vândute de proprii taţi pentru achitarea datoriilor

Clericul care a apărut și el în emisiune a insistat că există o distincţie între căsătoria contractuală și cea consumată. Părinţii ar avea dreptul de a aranja pentru fiicele lor o căsătorie contractuală încă de la naștere, dar fetele trebuie să meargă să locuiască cu soţii lor doar atunci când sunt pregătite. Vârsta variază de la o fată la alta. „O fată poate fi pregătită la 9 ani, iar alta poate ajunge până la 25 de ani și să nu fie pregătită", a declarat el. După părerea lui, mamele și mătușile își pot da seama dacă o fată ar putea avea de suferit într-o căsnicie sau nu. El nu a făcut nicio remarcă cu privire la argumentele Nadiei despre educaţia fetelor după căsnicie.

Pentru fete, căsătoria înseamnă privarea de educaţie și de multe ori înseamnă și o viaţă pe drumuri, după ce soţii divorţează de ele după ce devin mame, pentru a se căsători din nou și a primi o nouă zestre. Însă cele mai mari probleme vin din rănile fizice pe care le pot suferi din partea soţilor. Doar în septembrie o fetiţă de 8 ani, tot din Yemen, a murit în noaptea nunţii, după ce contactul sexual cu soţul de 40 de ani i-a provocat răni interne fatale, scrie IBTimes.