CNN celebrează adevăraţii eroi

43

Un adevărat erou este acela care se luptă pentru a crea o lume mai bună şi pentru a-şi ajuta semenii. CNN prezintă trei dintre oamenii care îşi dedică viaţa pentru a-i salva pe cei din jurul lor: Georges Bwelle, Richard Nares şi Laura Stachel.

Există ţări în care oamenii nu au acces la medicina modernă şi nu reuşesc să primească îngrijirile medicale necesare. Însă există oameni care au devenit doctori pentru a schimba faţa medicinei şi pentru a-şi dedica viaţa salvării semenilor.

Georges Bwelle lucrează ca medic chirurg la Spitalul Central Yaounde, Camerun, şi de asemenea a înfiinţat o organizaţie nonprofit, ASCOVIME, prin care, în timpul liber, merge în zonele rurale şi oferă servicii medicale gratuite. În Camerun sunt foarte puţini medici, aproximativ un medic la 5.000 de persoane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în timp ce în SUA, spre exemplu, există un medic la 413 persoane.

Însă aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă camerunezii. În cazul în care reuşesc să fie consulaţi de un medic, nu îşi permit preţul consultaţiei, deoarece două din cinci persoane trăiesc sub limita sărăciei. În plus, trei sferturi din bugetul alocat sănătăţii este pentru sectorul privat. Din anul 2008, de când Bewlle se află în Camerun, împreună cu grupul de voluntari din ASCOVIME au ajutat aproape 32.000 de persoane. Aceşti oameni, majoritatea de la ţară, au fost trataţi de malarie, tuberculoză, malnutriţie, diabet, paraziţi şi boli cu transmitere sexuală. De asemenea, echipa doctorului Bwelle realizează operaţii, de obicei seara, fie în clădirea şcolii, în primărie, fie în casa pacientului. În medie, la fiecare călătorie consultă 500 de persoane, care vin pe jos chiar şi de la 60 de kilometri distanţă.

Richard Nares a trecut el însuşi prin suferinţă și a realizat câte persoane din această lume au cu adevărat nevoie de ajutor. În timp ce băiatul său de trei ani era tratat de leucemie, Nares a cunoscut multe familii cu probleme: mame singure care erau nevoite să renunţe la slujbă pentru a-şi putea duce copiii la tratament, copii care mergeau singuri la şedinţele de chimioterapie, sau copii mici lăsaţi singuri acasă. În momentul în care copilul său, Emilio, a murit, Richard s-a întors la spitalul din San Diego, unde fusese tratat băieţelul său şi a întrebat cum ar putea să ajute. I s-a spus că era nevoie de transport pentu anumite familii. Aşa că a început să aducă oamenii la spital, cu maşina personală. După ceva timp, Nares nu mai făcea faţă singur, aşa că a făcut o echipă cu asistentele medicale şi cu asistenţii sociali ai spitalului şi au creat un program oficial de transport. În anul 2003, a creat Fundaţia "Emilio Nares", a angajat un şofer şi a întocmit un program pentru ca, în măsura posibilităţilor, niciun copil care suferă de cancer să nu lipsească de la tratament din cauza lipsei de transport.

Laura Stachel, în timpul unei călătorii în Nigeria, în 2008, a observat riscurile la care erau supuse mamele şi bebeluşii lor din cauza lipsei electricităţii. Femeile însărcinate, cu complicaţii grave, ajungeau la spital unde nu puteau fi tratate din cauza lipsei curentului electric şi erau amânate până a doua zi sau chiar trimise acasă. Moaşele din Nigeria foloseau ca surse de lumină lanterne cu kerosen, lumânări şi chiar telefoane mobile pentru a aduce copii pe lume. Cu ajutorul soţului ei, specialist în energie solară, Stachel a inventat o trusă specială alimentată cu energie solară, care se poate folosi pentru intervenţiile chirurgicale sau chiar pentru a alimenta echipamentele medicale. Din anul 2009, aceste truse ajută la salvarea vieţilor în Nigeria, dar şi în alte spitale din Africa, Asia şi America Centrală.