Cum influenţează decesul partenerului durata de viaţă a soţului supravieţuitor

1023

Moartea unuia dintre parteneri poate crește în mod semnificativ riscul de deces al soţului supravieţuitor în primele trei luni după tragicul eveniment, susţin cercetătorii de la Harvard într-un studiu publicat în Journal of Public Health.

La studiu au participat peste 12.000 de persoane cu vârste de peste 50 de ani, care erau căsătoriţi în anul 1998 și care au luat parte la cercetarea Health and Retirement Study. Cercetătorii au urmărit viaţa acestora până în anul 2008, pentru a observa efectele decesului unuia dintre parteneri asupra soţului supravieţuitor.

De-a lungul studiului, au fost înregistrate 2.373 de decese în urma cărora unul dintre partenerii de cuplu a rămas văduv. La acestea au fost adăugate alte 539 de morţi survenite în rândul soţilor sau soţiilor care și-au pierdut partenerul de viaţă, scrie Reuters. Pe baza interpretării datelor, cercetătorii au observat că cei care și-au pierdut partenerul de viaţă prezentau un risc mult mai mare de a muri, în raport cu cei care nu au trecut printr-un astfel de eveniment. Pericolul a fost mult mai accentuat în primele trei luni de la deces. În această perioadă, indivizii rămași văduvi aveau un risc de până la 66 de procente de a muri. Cifrele au arătat că 50 de persoane rămase văduve au decedat în cel mult trei luni de la moartea partenerului. Alţi 26 de participanţi care și-au pierdut soţul sau soţia au decedat după șase luni de la tragicul eveniment, iar 44 au murit la cel mult un an după ce au devenit văduvi.

Deși cercetătorii nu au găsit o explicaţie concretă a fenomenului, ei cred că acesta ar putea fi provocat atât de durerea provocată de afecţiunea soţului, cât și de neglijarea propriei sănătăţi, atunci când partenerul este bolnav. „Este posibil să fie vorba de un mecanism legat de durere sau faptul că îngrijirea soţului bolnav îl îmbolnăvește și pe soţul supravieţuitor sau soţul supravieţuitor încetează să mai aibă grijă de sănătatea sa atunci când partenerul devine mai bolnav", a declarat unul dintre autorii studiului, dr. S. V Subramanian.

Spre deosebire de cercetările anterioare, care au arătat că bărbaţii sunt mult mai expuși riscului de a muri după decesul soţiei, în raport cu femeile văduve, studiul de faţă nu a înregistrat diferenţe legate de sexul participanţilor în acest sens. Totodată, specialiștii punctează că riscul de a muri în urma decesului partenerului de viaţă ar putea fi mult mai pronunţat în cazul persoanelor tinere.

Dr. Ken Doka, specialist în gerontologie la Graduate School of The College of New Rochell, care nu a participat la studiu, a declarat pentru Reuters că schimbările importante pe care le produce decesul partenerului de viaţă pot crește nivelul de stres resimţit de văduv, care poate fi copleșitor în special pentru persoanele în vârstă. De aceea, el sfătuiește familia și prietenii celui îndurerat să îi fie alături celui rămas văduv. Totodată, el subliniază puterea benfică a religiei și a laturii spirituale în depășirea momentelor dificile cu care se confruntă soţul care și-a pierdut partenerul de viaţă.