În timp ce adevărul despre persecuţii lipsește

26

O dezbatere controversată a gravitat în jurul zilei Internaţionale a Rugăciunii pentru Creștinii Persecutaţi. Informaţii aparent contradictorii au antrenat discuţii atât din partea celor care susţin că datele privind persecutarea creștinilor sunt exagerate, cât și din partea celor care cred că martirajul modern este o catastrofă a prezentului, despre care nu vorbește nimeni.

analiză BBC publicată săptămâna trecută a contestat acurateţea informaţiilor privind persecutarea creștinilor, argumentând că statistica cea mai citată (100.000 de martiri anual) este falsă. Această fiindcă ea reprezintă o medie a deceselor înregistrate între anul 2000 și 2010, decese dintre care nu mai puţin de 90% au fost înregistrate în Congo. Această informaţie este semnificativă deoarece violenţele din Congo nu au fost motivate religios, ci politic, și au implicat creștini luptându-se împotriva altor creștini.

Într-un comentariu pe marginea acestei analize, Religion News a lansat un apel la o raportare realistă și cât mai obiectivă a martiriului creștin. "Poate sună contraintuitiv, însă este mai bine să greșim în sensul de a subestima numărul martirilor decât să riscăm să îl supraestimăm.

Miza – spune RNS – este credibilitatea mișcării de militare pentru libertatea religioasă. Regimurile abuzive se tem de opinia publică și caută orice oportunitate pentru a submina credibilitatea militanţilor", notează Judd Birdsall, fost diplomat american, pentru RNS.

"Oricât de mulţi martiri creștini ar fi în lume, anual, sunt prea mulţi", mai scrie Birdsall, subliniind însă că, în lupta împotriva persecutării religioase, raportarea realistă este o armă esenţială.

Dacă Birdsall pare convins de acurateţea argumentului lui Ruth Alexander, autoarea analizei BBC, nu la fel stau lucrurile în privinţa lui Raymond Ibrahim, specialist în islam și Orientul Mijlociu, care semnează o replică la materialul amintit, în Christian Post.

Editorialul lui Ibrahim sugerează că deși militează pentru obiectivitate, analiza BBC este, ea însăși, supusă unei agende și, implicit, neobiectiva. Citând cuvânt cu cuvânt una dintre frazele materialului BBC, Ibrahim punctează că "nu există nicio statistică știinţifică la acest moment. Nu a fost cercetat (câţi creștini sunt martiri, n.r.) și toţi experţii în domeniu ezită foarte mult să dea un număr."

Apoi, el califică drept vulnerabilitate a analizei faptul că "dintre toate întrebările și aspectele care ţin de persecutarea creștinilor l-a ales fix pe acela la care nu putea răspunde". În opinia lui Ibrahim, miza analizei BBC este minimalizarea nivelului persecuţiilor, "pentru a concluziona că lucrurile nu sunt nici pe departe atât de negative precum credeam" și pentru a "exonera cel mai mare persecutor al creștinilor din lumea neoccidentală: islamismul". Editorialul lui Ibrahim se încheie cu o acuzaţie dură la adresa BBC-ului, despre care spune că "nu raportează fapte, ci creează perdele de fum".

În ultimă instanţă, lăsând fiecare parte implicată cu agenda ei, devine clar că dacă obiectivitatea în date este un ideal de neatins, nu la fel este responsabilitatea individuală. Realitatea din teren este influenţată și de atitudinile individuale. Din nefericire însă, privită din fotoliile confortabile ale Vestului, persecuţia apare ca un cuvânt cu greutate, dar fără substanţă. Împotriva acestei atitudini avertiza Arhiepiscopul de Canterburry, Rowan Williams, care îi sfătuia pe creștini să folosească acest cuvânt "în mod sobru/ cast". De aceea, probabil mai important decât informarea cu privire la statistici este educarea cu privire la păsare.