Codul Muncii: închisoare pentru munca la negru

14

Noul Cod al Muncii intră în vigoare din data de 2 mai şi înăspreşte sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă în închisoare dacă folosesc mai mult de 5 persoane fără forme legale.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti le-a atras atenţia angajatorilor că prestarea de muncă de către o persoană cu care nu s-a încheiat un contract individual de muncă se va pedepsi cu amenzi între 500 şi 1.000 de lei, informează Mediafax.

Noua legislaţie a introdus răspunderea penală a angajatorului, acesta putând să fie sancţionat cu unu până la 2 ani de închisoare pentru folosirea în muncă a mai mult de 5 persoane, fără ca acestea să aibă un contract individual de muncă încheiat cu angajatorul. De asemenea, noul Cod al Muncii prevede pedeapsa cu închisoarea între 6 luni şi un an pentru angajatorii care refuză să permită accesul inspectorilor de muncă în sediul unităţii sau care refuză să pună la dispoziţia acestora documentele solicitate.

Codul Muncii obligă angajatorii să informeze salariaţii cu privire la fişa postului. Primele 6 luni de muncă pentru absolvenţii de studii superioare sunt considerate „perioadă de stagiu". Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate să depăşească 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

Angajatorul trebuie să se asigure că fiecare salariat efectuează, anual, cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

(Foto: livebox.ro)