Comemorări triste, la început de martie

22

Pe 11 martie, spaniolii și japonezii deopotrivă își numără lacrimile. Gândurile tuturor se îndreaptă, invariabil, spre evenimentele triste care au costat vieţile a numeroase persoane.

Autorităţile locale din Madrid comemorează astăzi cele 192 de victime ale atacurilor teroriste din 2004, cele mai grave din istoria capitalei, și cele mai grave petrecute în Europa. Tot azi este marcată şi Ziua europeană de luptă împotriva terorismului. Comisia Europeană va organiza un eveniment omagial, la care vor lua parte victime ale terorismului de pe tot continentul.

Pe 11 martie 2011, Japonia trecea printr-un dezastru de proporţii, cutremurul devastator, de 9 grade pe scara Richter, care a provocat un uriaș tsunami, ce a măturat întreaga coastă de nord-est a arhipelagului nipon. Calamitatea este considerată cea mai mare dintre distrugerile suferite de japonezi, după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Astăzi, la ora locală 14:46 (05:46 GMT), a fost păstrat un minut de reculegere pe întregul teritoriu japonez, pentru a comemora momentul când s-a produs cutremurul în 2011, relatează Agerpres.