Regina Elisabeta a II-a semnează o cartă istorică, pro-gay

107

Elisabeta a II-a, regină a 16 state suverane, denumite Commonwealth, semnează astăzi o cartă istorică, care afirmă drepturile homosexualilor.

Carta afirmă opoziţia faţă de „toate formele de discriminare, fie că acestea se bazează pe gen, rasă, culoare, credinţă, orientare politică sau pe alte temeiuri". Conţinutul cartei se referă, de asemenea, la democraţie, statul de drept, securitatea internaţională şi libertatea de exprimare.

Cele 16 puncte ale cartei au fost aprobate de toate naţiunile ce aparţin Commonwealth-ului (Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine, Antigua şi Barbuda, Belize şi Sfântul Kitts şi Nevis).

Deşi unele rapoarte sugerează că semnarea acestei carte este o reflectare a poziţiei pe care o are regina Elisabeta a II-a faţă de drepturile persoanelor gay, purtătorul de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat, pentru BBC, că regina este apolitică, dar semnează documentul în calitatea sa de şef al Commonwealth-ului. Surse apropiate familiei regale au spus că regina nu ar aproba personal carta din cauza statutului său apolitic, arată Agerpres.