Copiii sunt din ce în ce mai inteligenţi

44

În ultima sută de ani, observaţiile ştiinţifice şi testele de inteligenţă au relevat o creştere a coeficientului de inteligenţă al populaţiei, fenomen cunoscut sub numele de efectul Flynn, după numele celui care a observat tendinţa.

Cercetătorul James R. Flynn, de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, a descoperit tendinţa în urmă cu 28 de ani şi o reconfirmă şi astăzi, în noua sa carte „Are we getting smarter?" („Devenim mai inteligenţi?"), apărută anul acesta.

Pe scurt, efectul Flynn constă în creşterea inteligenţei medii a unei populaţii într-o generaţie. Studiile iniţiale au arătat o creştere de aproximativ 18 puncte IQ în decurs de o generaţie şi aproximativ 5-9 puncte IQ în 10 ani. Abilităţile care fac ca IQ-ul copiilor din generaţia actuală să fie din ce în ce mai mare sunt legate de capacitatea de a rezolva probleme, fără a face apel la abilităţile dobândite sau la familiaritatea cu anumite cuvinte ori simboluri.

Ipotezele înaintate de-a lungul timpului au fost că această creştere este determinată de o mai bună educaţie a noilor generaţii, de cerinţele continue ale epocii informaţionale de a ne descurca mai bine într-un timp mai scurt, sau o alimentaţie mai bună. Însă niciuna dintre aceste teorii nu a putut fi confirmată sau susţinută ştiinţific, informează site-ul Smithsonian.

James Flynn crede că această creştere a IQ-ului are două explicaţii. Una dintre ele este că omul modern duce o viaţă uşor mai abstractă decât cel din trecut, ceea ce îi permite acestuia să se concentreze mai mult pe carieră şi mai puţin pe rezolvarea unor probleme concrete de viaţă (întemeierea unei familii, agricultura şi creşterea animalelor).

O a doua explicaţie o reprezintă apariţia tehnologiilor tot mai performante. Mai exact, minţile mai avansate creează de la un an la altul tehnologii performante care, la rândul lor, sporesc gradul de inteligenţă.