Antibioticele nu sunt eficiente pentru tuse

56

Antibioticele nu sunt eficiente în tratarea pacienţilor cu tuse persistentă cauzată de infecţii respiratorii uşoare, ba chiar pot provoca rezistenţă bacterială, anunţă un studiu publicat în jurnalul Lancet.

Studiul realizat pe un eşantion de 2.000 de pacienţi din 12 ţări europene, arată că severitatea şi durata simptomelor în cazul pacienţilor trataţi cu antibiotice nu diferă comparativ cu cei care au primit placebo. Cu toate acestea, experţii avertizează că în cazul suspectării de pneumonie, antibioticele ar trebui folosite din cauza severităţii bolii.

Pau Little, de la Universitatea Southampton, care a realizat studiul a declarat că „folosirea antibioticului amoxicilină pentru a trata infecţii respiratorii la pacienţii care nu sunt suspectaţi că ar avea pneumonie, nu ajută şi chiar poate face mai mult rău," citează BBC. Şi asta pentru că bacteriile pot deveni rezistente la acest tip de tratament şi pot apărea efecte sceundare neplăcute, precum greaţă, diaree şi erupţie cutanată.

Studiile anterioare care cercetau dacă antibioticele sunt bune sau nu în tratarea infecţiilor respiratorii, unde simptomele includ slăbiciune, febră ridicată, oboseală şi tuse, au rezultate contrariante, în special în cazul persoanelor în vârstă, când infecţiile respiratorii pot cauza complicaţii serioase.